Hoppa till huvudinnehåll

Rockpoliserna: Vilken är alla tiders fiilislåt?

Alla tiders fiilislåt
Dur eller moll för bästa humör? Alla tiders fiilislåt Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos rockpoliserna

De senaste dagarna har flera intressanta musikdiskussioner dykt i Rockpolisernas facebook-grupp. Om du inte redan har gått med i gruppen så skall du göra det nu! Vem som helst får starta diskussioner och delta i diskussioner. Tyckandet är viktigare än sakkunskapen. Eller åtminstone roligare.

freddie mercury vaxdocka
"Spela Paranoid!" freddie mercury vaxdocka Bild: Robert Schlesinger / EPA / All Over Press queen

Det är förstås mycket molltoner på karaokekrogarna runtom i landet och frågan är ju då om feel good-mätaren ska ha andra kriterier i Finland om moll är det folk går igång på?

Jag skall plocka upp en rolig diskussion som förts i gruppen. Christian Bertell noterade att Queens låt Don´t stop me now ifjol valts till “alla tiders fiilislåt” av propellermössor iklädda vita rockar som undersöker sådana här saker i sterila universitetssalar. Huffington Post skriver att doktor Jakob Joli vid Groningen-universitetet i Holland kommit fram till att just denna Queen-låt innehåller alla de ingredienser som får människan på gott humör.

Barn spelar dragspel
"Hur gick nu 'Girlfriend in a coma' igen?" Barn spelar dragspel Bild: Heidi i Rahva voit, Barn i Estland 1980 arkivet

Nyheten är i.o.f.s. inte ny, men rockpoliserna lägger nu ut texten om vilken den ultimata “feel good”-låten är.

Alla tiders fiilislåt?

Ditte Kronström:
Orkar inte börja räkna takter, men är hundraprocentigt övertygad om att det är flera låtar av J. Karjalainen. Senast i raden är "Miljoona vuotta (Meripihkahuone)".

Christian Bertell:
- Jo, han har en hel del. Väinö är en glad trudelutt ju!

Öjvind Strömsholm:
"Om jag nånsin far till Jakobstad igen" (av Vasas Flora & Fauna) är nog ganska feelgood fast kraven inte riktigt uppfylls :)

Christian Bertell:
Lustigt hur många av förslagen som ändå har en sträng av moll, trots att de ses som glada visor.

Henrik zu Castell-Rüdenhausen:
Ofta är det ju moll vs dur som förstärker varandra. Låtar i endast dur t.ex. är sällan dynamiska och bra.

Marianne Sundholm:
- Eftersom vi är i Finland tar jag till karaokemätaren! Det är förstås mycket molltoner på karaokekrogarna runtom i landet och frågan är ju då om feel good-mätaren ska ha andra kriterier i Finland om moll är det folk går igång på? ;) Men ska det vara dur lägger jag pengarna på Sata salamaa. :D

Finnhits fungerar ju alltid. Och Beach Boys. Och Irwin Goodman. Efter moget övervägande tror jag att jag lägger mina slantar på Iggy Pops låt The Passenger som alla tiders låt att få bunten att vibrera.

Fler förslag

Sussi Björkfors föreslår Earth, Wind & Fire: September
Henrik zu Castell-Rüdenhausen och Mathias Gustafsson föreslår Pelle Miljoonas Tahdon rakastella sinua
Ida Fellman föreslår Ristos Pupu Tupuna
Stefan Nordgren föreslår Popedas Pitkä kuuma kesä

Kom gärna med fler bidrag! Och gå med i gruppen "Rockpoliserna" på Facebook. Vem vet, kanske rockpoliserna får ihop en hel radiosändning fylld av alla tiders fiilislåtar? Hur roligt skulle inte det vara en grå måndag morgon?