Hoppa till huvudinnehåll

Rooney bänkad – då bjöd United på stor show

Paul Pogba och Jesse Lingar, Manchester United.
Paul Pogba och Jesse Lingard firar ett av Manchester Uniteds mål i mötet med Leicester. Paul Pogba och Jesse Lingar, Manchester United. Bild: Rex Features/All Over Press Manchester United FC,Paul Pogba,Jesse Lingard

Ett förlusttyngt Manchester United var i stort poängbehov mot Leicester. Då valde José Mourinho att peta lagkaptenen Wayne Rooney – och det draget gav effekt. United krossade regerande mästaren fullständigt.

Efter två raka nederlag i Premier League – 2–1 i derbyt mot Manchester City och 3–1 borta mot Watford – var det ett pressat Manchester United som klev ut till lördagens ligamatch mot Leicester.

United låg sex poäng bakom tabellettan City och hade inte råd att tappa terräng mot rivalen.

Med många frågetecken vilande över sig bjöd José Mourinho på en uppmärksammad laguttagning till dusten. Lagkaptenen Wayne Rooney, som inte har visat någon vidare form under säsongsupptakten, petades.

Wayne Rooney sitter på bänken.
Wayne Rooney satt på bänken och byttes in först med sju minuter kvar att spela. Wayne Rooney sitter på bänken. Bild: EPA Wayne Rooney,Manchester United FC,Ashley Young,Michael Carrick,Premier League,fotboll

"Fullständigt makalöst"

Efter en jämn start kom islossningen för United med drygt tjugo minuter på klockan. Chris Smalling hoppade högst och nickade in 1–0.

Sedan bjöd United på en riktig show för hemmapubliken. Leicesterspelarna agerade koner när United öste på framåt. Inom loppet av fem minuter i slutet av första halvlek tryckte hemmalaget in tre bollar. Juan Mata, Marcus Rashford och Paul Pogba stod som målskyttar.

– Det är en fullständigt makalös andra halva av halvleken. Det var en sann glädje i anfallsspelet, säger Viasats experter Pasi Rautianen och Mika Väyrynen i tv-sändningen.

Lika många förluster som under mästarsäsongen

Efter paus lugnade United ner sig och gästernas Demarai Gray reducerade till 4–1 med ett jätteskott bakom en chanslös David De Gea.

Det målet gjorde att Leicester undvek att gå på sin största förlust på en lång stund. I fjol föll mästaren en gång med tre bollars marginal. Då var det Arsenal som slog Leicester med 5–2. I höst har Liverpool slagit Leicester med samma siffror som United gjorde på lördagen.

I och med segern har Manchester United tolv poäng efter sex matcher. Premier League-ettan Manchester City gästar senare på lördag Swansea och kan gå upp till arton poäng.

– Vi behövde en sådan här insats efter det som har varit. Vi visade verkligen hur bra vi är i dag, säger Juan Mata till MUTV.

För Leicester går det tyngre. Förra säsongens stora sensation gick på tredje ligaförlusten i höst. Därmed har Foxes redan förlorat lika många matcher som laget gjorde i fjol.

Resultat, Premier League:

Manchester United–Leicester 4–1 (4–0)
Bournemouth–Everton 1–0 (1–0)
Liverpool–Hull 5–1 (3–0)
Middlesbrough–Tottenham 1–2 (0–2)
Stoke–West Bromwich 1–1 (0–0)
Sunderland–Crystal Palace 2–3 (1–0)
Swansea–Manchester City 1–3 (1–1)
Arsenal–Chelsea 3–0 (3–0)