Hoppa till huvudinnehåll

"Väntar på att pensionen skall rädda mig"

Hoppa av ekorrhjulet - du kan börja med att sätta dig ner och njuta av dagen en stund
Det här är en berättelse om arbetslöshet. Hoppa av ekorrhjulet - du kan börja med att sätta dig ner och njuta av dagen en stund Bild: Meri Herttua/Yle sitter

Efter 35 år i samma bransch fick jag som 60-åring och många med mig sparken några år innan pensionen.

Det här är en av berättelserna om arbetslöshet som har kommit in till Svenska Yle.

Jag skäms inte för att säga att jag är arbetslös. Den som borde skämmas är min före detta arbetsgivare som sparkade långvariga, trogna arbetstagare med stor erfarenhet. Det är den biten som känns jobbig, att jag föll på slutrakan, just när det var viktigt för mej att lyfta lön de sista åren innan pensionen.

Då var ett av mina barn ännu minderårigt och den äldre studerade, båda med dyra idrottsintressen, båda studerande i Helsingfors. Studiestödet räckte till halva hyran. Det tvingade mitt barn att jobba vid sidan av studierna. Det i sin tur medförde att hen nu åkt på en skattesmäll, vilket hen var väl medveten om, men hade inget val.

Nu jobbar hen och är inte ekonomiskt beroende av mig. Hen har klarat sej bra, blev klar med examen i förtid. Att få allting serverat är inte alltid det bästa, men mitt andra barn behöver fortfarande ekonomisk hjälp.

Det känns inte alltid så upplyftande att se fem euro kvar på kontot i slutet av månaden.

Min före detta arbetsgivare tröstade mig med att jag kommer att få nästan lika mycket i arbetslöshetsunderstöd som i lön. Skatten blir lägre, inga arbetsresor och så vidare. Skatten blev tre procent högre och jag får en tredjedel av lönen i handen! Som ensamstående mamma (som jag alltid varit) är de fasta kostnaderna så gott som lika höga nu som tidigare. Vi bor i ett egnahemshus.

Jag har varit arbetslös snart två år. TE-centralen har inte haft jobb att erbjuda. Omskolning tycker man inte är lönt att satsa på i min ålder. Jag hade gärna skaffat en ny utbildning om jag hade varit fem år yngre. Men jag har hankat mej fram med ströjobb och har faktiskt gjort sådant som jag aldrig trodde att jag skulle klara av. Det har gjort gott för självkänslan, att ännu kunna vara till nytta, att vara behövd.

Jag vill för allt i världen inte återvända till min tidigare bransch. Det känns bra att göra nåt helt annat.

Man lär sej att klara sej med ytterst lite pengar. Det känns inte alltid så upplyftande att se fem euro kvar på kontot i slutet av månaden. Då dröjer det ännu flera dagar innan arbetslöshetsersättningen kommer.

Jag har hankat mej fram med ströjobb och gjort sådant jag aldrig trodde att jag skulle klara av.

Jag har det bra jämfört med många andra, tack vare min tidigare goda lön som ger högre arbetslöshetsersättning än medeltalet. Det ska bli skönt att bli pensionär, inte blir det så fett då heller, men pensionen kommer regelbundet och man slipper det eviga ifyllandet till facket. Man får också jobba extra utan det nuvarande taket på 300€.

Jag har mått dåligt, väldigt dåligt. Oron för ekonomin och hur barnen ska klara sig ekonomiskt har varit tung. Nu mår jag bra. Jag har sökt ett jobb som jag inte fick eftersom jag inte var kompetent. Nu söker jag inte aktivt mera utan nöjer mej med ströjobben.

Politikerna har ingen aning om vad det innebär att vara arbetslös och inte många andra heller. Jag har fått ge avkall på mycket och dragit in på mycket. Det viktigaste är trots allt hälsan och att man inte tappar hoppet.


I Finland finns för tillfället drygt 340 000 arbetslösa personer. Svenska Yle vill lyfta fram människorna bakom den här siffran och samlar in era berättelser om arbetslöshet. Det här är en av de berättelserna.