Hoppa till huvudinnehåll

Crosby matchens gigant – Kanada till final

Sidney Crosby
Sidney Crosby gjorde ett mål och passade fram till två mot Ryssland. Sidney Crosby Bild: Jeanine Leech/Icon Sportswire sport,ishockey,Sidney Crosby,Crosby

Kanada är klart för ännu en final i en stor ishockeyturnering. I semifinalen i World Cup besegrade lönnlöven Ryssland med 5–3.

Kanada imponerade stort i gruppspelet då man vann tre raka matcher och då det nu var dags för semifinal slutade den på samma sätt. Det blev seger för Kanada.

Kanadas lagkapten Sidney Crosby är i storform och det var han som låg bakom 5–3-segern över Ryssland.

– En sak som gör honom så bra är att hans beslutsamhet och att han alltid levererar i de stora matcherna, sa Brad Marchand efter matchen.

Kanada vände och vann

Crosby gjorde själv 1–0 i den första perioden och låg sedan bakom vändningen från 1–2 till 3–2. Ryssland kvitterade och tog ledningen i den andra perioden efter mål av Nikita Kutjerov och Jevgenij Kuznetsov men i slutet av perioden och i början av den tredje spelade Crosby två gånger fram Brad Marchand och Kanada vände på matchen.

– Om vi skulle ha klarat av att hålla ledningen i den andra perioden så skulle det ha blivit en annorlunda match, säger Aleksandr Ovetjkin som var väldigt blek i matchen.

Rysslands målvakt Sergej Bobrovskij gjorde en strålande match mellan stolparna och räddade 42 skott men i den sista perioden kunde han inte stå emot Kanada. Corey Perry gjorde 4–2 efter drygt 46 minuter och med tio minuter kvar att spela satte John Tavares 5–2.

– Det kändes bra och jag gjorde vad jag kunde. Kanada var ändå bättre än oss den här gången, sa Bobrovskij efter matchen.

Hemmanationen vann till slut matchen med 5–3 och möter antingen Sverige eller Lag Europa i final. Då är det bäst av tre matcher som gäller.

Kanada har nu 14 raka segrar i turneringar där NHL-spelare medverkat.

Resultat:

Kanada – Ryssland 5–3
07.40 1–0 Crosby
28.47 1–1 Kutjerov (Malkin Zajtsev)
36.24 1–2 Kuznetsov (Dadonov, Telegin)
37.36 2–2 Marchand (Bergeron, Crosby)
41.16 3–2 Marchand (Crosby)
45.48 4–2 Perry (Vlasic, Couture)
49.22 5–2 Tavares (Getzlaf, Vlasic)
59.53 5–3 Panarin (Kuljomin, Kutjerov)