Hoppa till huvudinnehåll

Från doldis till dominant – Joni Remesaho tog chansen

Joni Remesaho har tagit chansen i FF Jaro.
Joni Remesaho har tagit chansen i FF Jaro. Joni Remesaho har tagit chansen i FF Jaro. Bild: YLE/AnttiKoivukangas joni remesaho

I säsongens två första österbottniska division 1-derbyn fanns han inte ens med i truppen, men på söndagen mot KPV dominerade han igen stort. Jakobstadsbördige Joni Remesaho, 23, har haft en sensationell sensommar i FF Jaros led.

Den 23-årige Remesaho spelade en av huvudrollerna när FF Jaro besegrade KPV i Karleby med 3–0 i säsongens tredje derbymöte. För Remesaho själv var mötet med KPV säsongens första, eftersom han inte ens fanns i närheten av representationslaget när säsongens två första derbyn i Jakobstad spelades.

– Det stämmer, jag fanns nog inte i truppen vid de två tidigare matcherna. Det är mitt första KPV-derby på seniornivå någonsin, men jag har spelat mot KPV många gånger och vet hur det lyfter stämningen i truppen att vinna, säger Remesaho till Yle Sporten efter matchen.

Joni Remesaho har tagit chansen i FF Jaro.
Remesaho på hugget mot KPV. Joni Remesaho har tagit chansen i FF Jaro. Bild: YLE/AnttiKoivukangas joni remesaho,FF Jaro,Jakobstad

Från att ha inlett med inhopp och ströminuter är Remesaho just nu given i startelvan och spelar friskt på båda kanterna för FF Jaro i division 1.

Han var också en starkt bidragande faktor vid FF Jaros 3–0-mål i Karleby och skapade upprepade gånger orosmoln på sin kant, tillsammans med målskytten Samu Alanko på andra yttermittfältspositionen.

För Remesaho har den fenomenala utvecklingen långt korrelerat med britten Kristian Heames övertagande i Jakobstadsklubben.

– Niklas Vidjeskog ringde mig samma dag som Kristian Heames tog över och bad mig komma med och träna med laget. Jag gjorde några träningar med laget och åkte med till Kotka med en liten trupp och fick några minuter. Mot Ekenäs IF blev det lite mer speltid, och det gick bra med tanke på de minuter jag fick spela. Därifrån har det sedan rullat på, säger Remesaho och ler.

Inledde säsongen i JBK

Han har också all orsak att göra det. Le, alltså. Han inledde säsongen i JBK i division 3 med kraftig fokus på studierna i Vasa, men på tio matcher med FF Jaro har han bidragit med en fullträff och med sitt energiska och ettriga spelsätt lyckats charma Jarosupportrarna över på sin sida.

De tre första matcherna under Heames fick han hoppa in i, men efter det har Remesaho varit bofast i startelvan.

– Sedan jag fick chansen att komma med har det varit otroligt roligt att få spela då det dessutom har gått bra, konstaterar Remesaho.

FF Jaro gjorde ett par resultatmässigt sämre matcher och tappade den absoluta tätkänningen i division 1, men tränaren Kristian Heames var oerhört glad efter derbysegern mot KPV.

FF Jaro tränas av Kristian Heames.
Kristian Heames tränar FF Jaro. FF Jaro tränas av Kristian Heames. Bild: YLE/AnttiKoivukangas kristian heames

– Det var första gången sen jag tog över i Jaro som vi verkligen satts under press. Vi gick ut i dag för att bevisa att vi inte bara är ett lag i medgång utan också ett lag som kan tackla motgång. Vi lyckades resa oss efter två sämre resultat och spelade ihop som ett lag. Det var utmaningen i dag och laget får mer än godkännt för insatsen, jag är mycket stolt, säger Heames till Yle Sporten.

Avgörandet inte i egna händer

Jaro möter ännu FC KTP, Ekenäs IF och Grankulla IFK, som alla ligger efter Jakobstadslaget i tabellen.

– Vi måste ta så många poäng vi kan och hoppas de andra lagen tappar poäng. Det är inte i våra händer längre, men vi skall avsluta säsongen på ett positivt sätt. Jag säger det nu, som jag sagt i flera intervjuer tidigare, division 1 är en rolig serie där alla lag hela tiden har något att spela för och vem som helst kan slå vilket annat lag som helst, konstaterar Heames.

Joni Remeasho håller med.

– Vi skall fortsätta spela på det sätt vi vet att vi kan. Även om vi gjorde två resultatmässigt sämre matcher gällde det bara att tro på det vi själv gör. Bollarna in i boxen bara, det är där målen kommer.

Joni Remesaho i elden mot KPV.
Remesaho i elden mot KPV. Joni Remesaho i elden mot KPV. Bild: YLE/AnttiKoivukangas joni remesaho

Läs också

Nyligen publicerat - Sport