Hoppa till huvudinnehåll

Henriksson: Ge Pixnekliniken en möjlighet att fortsätta

Anna-Maja Henriksson i riksdagen den 1 juli 2016.
Anna-Maja Henriksson Anna-Maja Henriksson i riksdagen den 1 juli 2016. Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen Anna-Maja Henriksson,SFP,Svenska folkpartiet i Finland

Är vi själva med och lägger ner svenskspråkig service så ska vi inte tro att någon annan kommer och tar hand om saken. Så säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson då missbrukarkliniken Pixne är nedläggningshotad.

- Vi har ett ansvar som beslutsfattare att se till att de som har det svårast ställt också kan ges ett drägligt liv, säger Henriksson.

Det är samkommunen Kårkulla som driver Pixnekliniken. Kårkullas styrelse sammanträder onsdagen den 28.9 och på föredragningslistan finns då förslaget att kliniken stängs den 31 december.

Orsaken är att ägarkommunerna i allt mindre grad utnyttjar klinikens tjänster. I stället hänförs missbrukare till öppenvården eller finskspråkiga vårdinrättningar. Därmed går Pixnes ekonomi inte ihop.

Anna-Maja Henriksson säger att enbart öppenvårdstjänster inte räcker som vårdmetod för dem som vill bli kvitt sitt missbruk. Det behövs också ett dygnet runt-alternativ.

- Då den svenska servicen annars är satt på undantag så borde vi påverka där vi har en möjlighet. Är vi själva med och lägger ner svenskspråkig service så ska vi inte tro att någon annan kommer och tar hand om saken, säger Henriksson till Yle Österbotten.

Läs också