Hoppa till huvudinnehåll

"Hon var en otrolig observatör av naturen" - Anders Albrecht gillar Tove Janssons böcker

Anders Albrecht Naturhistoriska centralmuseet.
Anders Albrecht på sin arbetsplats Naturhistoriska centralmuseet i Helsingfors. Anders Albrecht Naturhistoriska centralmuseet. Bild: Ulrica Fagerström/ Yle anders albrecht

Tänk på allt du läser under en vecka - sociala medier, mejl, googlade texter, rapporter, tidningar, tidskrifter, facklitteratur, romaner m.m. Vad behöver du på riktigt? Hur skulle den ultimata veckoläsningen se ut om du ordinerade en sådan till dig själv? Om du tänkte på läsningen på samma sätt som vi brukar tänka på mat och göra upp rekommendationer?

Biologen Anders Albrecht träffar jag på Naturhistoriska centralmuseet i Helsingfors centrum. Glada barnskratt ekar mellan de gamla utsmyckade ljusa stenväggarna från 1913. Museet är populärt bland barn och också denna dag är det många som fascinerade går runt och tittar på de enorma mammutarna, skelettbenen och montrarna med finländsk och utländsk natur.

Anders Albrecht för Kvanthopp.
De enorma mammutkopiorna vi här ser i bakgrunden hör till museets nyare lockbeten. Dem går man förbi på väg till Anders Albrechts arbetsrum. Anders Albrecht för Kvanthopp. Bild: Yle/ Ulrica Fagerström Anders Albrecht

En våning upp, bakom biblioteket, är Anders arbetsrum beläget. Ljus strömmar generöst in genom fönstret och lyser upp hyllorna där handböcker och annan facklitteratur samsas med några tusen exemplar särtryck i ett hundratal mappar.

- Särtryck var vanliga förr. När man fick en vetenskaplig artikel publicerad så fick man samtidigt en bunt särtryck av artikeln som man kunde skicka till kolleger och andra intresserade.

De här vetenskapliga texterna handlar om bladlöss, Anders Albrechts huvudsakliga forskningsområde.

Anders Albrecht för Kvanthopp.
Hyllmeter på hyllmeter med vetenskaplig naturhistoria. Anders Albrecht för Kvanthopp. Bild: Yle/ Ulrica Fagerström anders albrecht

Men Anders sysslar med annat också. Han svarar till exempel på allmänhetens frågor om svampar, växter och andra arter av insekter.

Lyssnarfrågor besvarar han förövrigt också i Yle Vegas Naturväktarna.

Morgonsol
Morgonsol Bild: Ulrica Fagerström Natur,frost

...böcker fullspäckade med fantastiska data och upplevelser...

- Jag läser massor i arbetet. Främst i samband med de forskningsprojekt jag har hand om. Men också i anknytning till min undervisning på Helsingfors universitet.

Det handlar både om sådant som just nu är aktuellt inom hans områden men samtidigt även om gammal naturlitteratur.

- Tjocka böcker från tiden då man fick skriva långt. Böcker fullspäckade med fantastiska data och upplevelser och där läsningen blir ett äventyr.

Humla på lunch.
Humla på lunch. Bild: Ulrica Fagerström Humla

Gamle Linné med än

Det är inte ovanligt att också texter från tidigt 1900-tal hör till det som är relevant att läsa för en som forskar i naturen. Men då och då går forskarna tillbaka till ännu äldre texter.

- Till exempel fjärilsforskarna har haft behov av att titta på Linnés originalsamlingar från 1700-talet som finns i London.

Men nu till tanken om hurdan läsning man under en vecka skulle rekommendera till sig själv. Vad tycker Anders är viktigt i läsväg?

Anders Albrecht för Kvanthopp.
Anders Albrecht för Kvanthopp. Bild: Yle/ Ulrica Fagerström anders albrecht

Anders Albrechts veckoläsning

- Om jag ska på jobb så tittar jag på nyheterna i tv och åker sen iväg. Men då det blir av att läsa något på morgonen så är det främst det lokala som intresserar i form av Östnyland. Vi hade Helsingin Sanomat tidigare, men det blev så mycket papper. Husis har vi elektroniskt.

Men en faktabok kan lika gärna fungera som morgonläsning. Det händer nämligen att Anders direkt på morgonen behöver slå upp saker om sina drömmar...

- När jag har varit ute i fält och gjort observationer så händer det att jag på natten drömmer om något kring det. Om en växt till exempel, att det är något som inte stämmer med den. Ibland kan det kännas så verkligt att jag på morgonen känner att jag måste slå upp saken för att bli klok på vad som är dröm och vad som är verklighet, ler Anders.

Anders Albrecht för Kvanthopp.
Anders Albrecht för Kvanthopp. Bild: Yle/ Ulrica Fagerström anders albrecht

Facklitteratur och databaser

På dagarna läser han som sagt mängder av vetenskapliga texter i anknytning till forskning och undervisning. Mest i tryckta källor, men till en del också på nätet.

Men Anders skiljer på sådant han måste läsa av forsknings- och undervisningsmässiga skäl och sådant som han på allvar njuter av. Att få bläddra fritt i facklitteratur hör till det bästa.

- Jag tycker om att bläddra i den svenska Nationalnyckeln. Fantastiska bilder och fina texter.

Gammal vacker naturlitteratur är likaså en njutning för både öga och sinne.

- Skildringar med fina målningar och naturstämning, Brusewitz till exempel. Det är sådant jag läste redan som barn då jag började intressera mig för naturen.

Jag har blivit så långsynt att det obekvämt att ligga i sängen och läsa.

Idag blir det rätt lite läsning på fritiden för Anders del. Till en del beror det på att arbetstiden fylls av så mycket läsande och skrivande att kvoten på sätt och vis är fylld efter arbetsdagens slut.

- Men så har jag blivit så långsynt att det är obekvämt att ligga och läsa i sängen med glasögon. Jag borde egentligen sitta vid ett bord med bra belysning och då blir det i stället inte av alls, konstaterar Anders.

Men han läste mycket som yngre, sådant som Tolkien, olika klassiker och deckare.

Och så har han en klar favorit, Tove Jansson.

Tove Janssons sommarboken
Tove Janssons sommarboken Bild: Albert Bonniers förlag/ Yle/ Ulrica Fagerström tove jansson

Det finns ställen där man inte vill stanna men som man dras till i varje fall.

- Hon var en otrolig observatör av naturen. Hon flyttar en till de här platserna, via en stämning. Fast det är en värld av mumintroll som inte finns på riktigt, så det finns den ändå på riktigt. Man känner att hon själv var på de här ställena.

Anders upplever att Tove Janssons subtila beskrivningar är mer berörande än andra författares texter vars naturskildringar kanske är betydligt mer konkreta.

- I en bok talar hon om en öde strand, om en strand där inga vägar stannar. Då fick jag känslan av att just så är det. Det finns ställen där man inte vill stanna men som man dras till i varje fall. Hon har egentligen inte sagt något alls annat än en kort grej men så får man en egen aha-upplevelse.

Regndroppar på blad.
Regndroppar på blad. Bild: Ulrica Fagerström naturen,regn
… obekvämt och vått...

En betydande del av tiden är Anders Albrecht utomhus och gör fältstudier bland växter och djur. Det innebär att han iakttar, fotograferar och gör anteckningar.

Men att läsa sina egna anteckningar hör nästan till det besvärligaste i arbetet.

- Det är ju ofta lite obekvämt och vått där ute och så börjar jag förkorta i anteckningarna och tycker jag att jag senare nog ska komma ihåg vad jag menat. Men det är inte alltid så, ler han.

Kostpyramiden

Varje intervjuad i den här serien får i slutet av intervjun rita upp en egen kostpyramid för sin läsning, så där för att återkoppla till jämförelsen näring-läsning.

Så här ser Anders pyramid ut.

Anders Albrechts näringspyramid gällande läsning.
Anders Albrechts näringspyramid gällande läsning. Bild: Yle/ Ulrica Fagerström kostpyramid för läsning, anders albrecht

Anders utelämnar forskningsläsandet och satsar allt på den fria läsningen av naturlitteratur, det som han gillar mest. Därefter kommer barn- och vuxenböcker samt serier. Han gillar både Kalle Anka och Bamse.

- Jag har ju läst för barnbarnen en hel del. Jag skulle till och med själv kunna ta och läsa en trevlig barnbok. Barna Hedenhös är till exempel väldigt roliga.

Stålmannen och Asterix är också serier som dyker upp i hans hand då och då och i pyramiden väljer han att namnge dem som dasslitteratur.

Toppen på pyramiden fylls av dagspress.

Kalle Anka-tidning utomhus.
Kalle Anka-tidning utomhus. Bild: Egmont Publishing/ Yle/ Ulrica Fagerström Kalle Anka
Bamsetidning.
Bamsetidning. Bild: Egmont Publishing/ Yle/ Ulrica Fagerström Bamse

Även om Anders Albrecht på sistone inte läst skönlitteratur i samma utsträckning som förr så är det något som kan komma att ändra igen.

- Jag blir ju så småningom pensionerad och då har jag tänkt att jag ska sitta i trädgården med en bra bok och läsa.

Det här är fjärde delen i en serie intervjuer för programmet Kvanthopp i Yle Vega på söndagar kl. 15.03.
Du kan lyssna på de enskilda intervjuerna här.
Redaktör är Ulrica Fagerström.

Läs också

Vetenskap

Nyligen publicerat - Vetenskap