Hoppa till huvudinnehåll

Kristen författare i Jordanien sköts ihjäl då han skulle försvara sig mot hädelseåtal

Både radikala och konservativa muslimer har stärkts i Jordanien under de senaste åren. Här firar medlemmar av det Islamiska aktionspartiet sina kandidater inför parlamentsvalet den 20 september
Både radikala och konservativa muslimer har stärkts i Jordanien. Här firar medlemmar av det Islamiska aktionspartiet sina kandidater inför parlamentsvalet den 20 september Både radikala och konservativa muslimer har stärkts i Jordanien under de senaste åren. Här firar medlemmar av det Islamiska aktionspartiet sina kandidater inför parlamentsvalet den 20 september Bild: EPA/JAMAL NASRALLAH Jordanien,islam

Den kristne jordanska författaren Nahed Hattar har skjutits ihjäl utanför en domstol i Amman där han skulle försvara sig mot åtal om att ha förolämpat islam.

Mannen, som sköt Nahed Hattar med tre skott, greps omedelbart utanför domstolsbyggnaden i huvudstaden Amman.

Polisen bekräftar att den skäggige gärningsmannen är 39 år gammal och en muslimsk predikant i en moské i Amman.

Han bar en heltäckade traditionell dräkt som är vanlig bland ultrakonservativa såkallade salafister.

- Angriparen greps, utredningen fortgår och han förhörs som bäst, säger en anonym poliskälla.

Mördades på nära håll

Polisen säger att Hattar skulle gå in i rättssalen för ett förhör då han sköts på nära håll i huvudet.

- Han stod en meter från honom vid trapporna till Högsta domstolen, säger ett ögonvittne.

Gärningsmannen greps av Hattars anhöriga och vänner berättar kusinen Saad Hattar.

- Nahed hade två bröder och vänner med sig då han sköts. Bröderna och vännerna jagade mördaren och lämnade honom över till polisen, säger Saad Hattar.

Hattars familj håller Jordaniens premiärminister Hani al-Mulki som ansvarig för mordet.

- Premiärministern var den som först piskade upp stämningen mot Nahed då han gav order om att han skulle arresteras och åtalas. Det var det som led till hans död, säger Saad Hattar.

Känd för kritik av radikala islamister

Den 56-årige Nahed Hattar som har kritiserat islamiska fundamentalister både i skrift och tal, stod åtalad för att ha förolämpat islam då han spred en satirisk bild på sociala medier.

Bilden visar hur en man med skägg ligger rökande i en säng med kvinnor som han ber hämta vin och nötter.

Karikatyren väckte kraftig kritik bland konservativa muslimer i Jordanien och myndigheterna grep Hattar i somras för två veckor innan han drogs inför rätta för att ha skymfat islam.

Hattar tog snabbt bort bilderna och bad om ursäkt. Han sa att avsikten inte var att förolämpa Gud utan att kritisera radikala sunnimuslimer.

- Min avsikt var inte att skymfa troende. Jag ville i stället visa hur militanta extremister inom IS och Muslimska brödraskapet föreställer sig Gud och himmelriket, sade Hattar.

Stödde Assad

Hattar som beskrev sig som sekulär kristen, anklagade också kritiker för att ha utnyttjat uppståndelsen kring satirbilderna för att plocka politiska poäng.

Hattar var en kontroversiell författare som också var känd för sitt stöd för Syriens president Bashar al-Assad.

Han kallade både rebeller och civila oppositionella i Syrien för terrorister liksom Assad brukar göra.

Hattar irriterade också den stora palestinska minoriteten i Jordanien som har rötter på Västbanken, då han krävde att jordanier med palestinskt ursprung skulle förlora sitt medborgarskap.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes