Hoppa till huvudinnehåll

Natochef till Lännen Media: Nato skulle undsätta Finland i kris

Natos vice generalsekreterare Alexander Vershbow.
Natos vice generalsekreterare Alexander Vershbow. Natos vice generalsekreterare Alexander Vershbow. Bild: EPA/JEON HEON-KYUN Alexander Vershbow,Nato

Om en kris bröt ut i Östersjöområdet skulle Nato undsätta Finland. Den bedömningen gör Natos vice generalsekreterare, amerikanen Alexander Vershbow.

Vershbow säger i en intervju till Lännen Media att både Finland och Sverige skulle kunna delta i Natos militära motåtgärder i en krissituation, och också få hjälp av alliansen.

- En kris i Östersjön skulle mycket väl kunna påverka både Natoländerna och Finland. Nato kunde besluta att svara på krisen genom att både skydda de allierade och hjälpa en nära partner.

Beslutet att hjälpa Finland skulle bero på omständigheterna och också kräva konsensus inom alliansen. Vershbow säger ändå att Nato och Finland har utvecklat ett så nära förhållande att Natoländerna säkert skulle vilja hjälpa Finland på något sätt i en kris.

Avtal ger rätt till konsultation

Finlands partnerskapsavtal med Nato ger Finland möjligheten att, precis som Natoländerna, be om konsulthjälp av alliansen om en kris hotar.

Om en verklig kris hotar har vi redan regelbundna kanaler.

Enligt Alexander Vershbow skulle Nato då snabbt kalla till krismöte. Det handlar om artikel fyra i Natos grundfördrag, en artikel som bland annat Turkiet har åberopat i samband med terrorattacker.

Finland och Sverige skulle också ha rätt, men inte skyldighet, att delta i Natos motåtgärder om en kris bryter ut kring Östersjön.

Många former av konsultation är redan vardag mellan Finland och Nato, enligt Vershbow. Finland och Nato gör bland annat gemensamma bedömningar av hoten i Östersjöområdet, och övar krishantering.

Holländska landstigningsfartyget HNLMS Johan de Witt och landande Cougar-helikopter. BALTOPS-manövern i Hangö, juni 2016.
Nato övade utanför Hangö i somras. Holländska landstigningsfartyget HNLMS Johan de Witt och landande Cougar-helikopter. BALTOPS-manövern i Hangö, juni 2016. Bild: YLE/Thomas von Boguslawski BALTOPS,Nato,Royal Netherlands Navy,Finlands försvarsmakt,Hangö

"Ryssland sätter sin tilltro till kärnvapen"

Alexander Vershbow tar också ställning till det ryska kärnvapenhotet i intervjun med Lännen Media.

- Sedan invasionen av Krim har det sett ut som att Ryssland sätter allt större tilltro till kärnvapen. Ryssland har tagit demonstrativa steg genom att i övningar simulera situationer där de skulle använda kärnvapen. De har gjort det här för att skicka ett politiskt meddelande och öppet skrämma sina grannar.

Vershbow säger att det värsta scenariet är att Ryssland använder kärnvapnen som ett taktiskt påtryckningsmedel i Östersjöregionen. Det här är ändå inte något han tror på.

Försvarsminister Jussi Niinistö 20.06.2016.
Försvarsminister Jussi Niinistö Försvarsminister Jussi Niinistö 20.06.2016. Bild: All Over Press/ Petteri Paalasmaa Jussi Niinistö,Niinistö,försvarsministrar

Niinistö: Man kan inte basera försvaret på Nato

Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf.) har kommenterat Vershbows uttalande i tidningen Kaleva.

Enligt Niinistö kan man på intet sätt basera Finlands försvar på Nato.

- Man måste göra en klar åtskillnad mellan Natomedlemskap och de konsultationer som Vershbow nämner. Finland är ett militärt alliansfritt land med ett nationellt, självständigt försvar, säger försvarsministern.

Niinistö säger att Natopartnerskap inte har någon större betydelse vid en kris.

- Som exempel kan nämnas Ukraina som också har ett partnerskapsavtal med Nato.