Hoppa till huvudinnehåll

Ölbryggande: Odlare lovar att det finns tillräckligt med humle

Landskapsbild över den bayerska byn Hallertau, i förgrunden humleodlingar.
Omkring en tredjedel av världens humle odlas i Hallertau. Landskapsbild över den bayerska byn Hallertau, i förgrunden humleodlingar. Bild: Yle/Johnny Sjöblom Hallertau

Vänner av humlestarka ölsorter kan pusta ut. För de flesta ölsorter kommer det nämligen att finnas tillräckligt med humle också under den närmaste tiden. Efter fjolårets katastrofala humleskördar var frågan i år om råvaran överhuvudtaget kommer att räcka till för alla bryggare.

Då man sitter i traktorn och ser på när humleplantorna faller ner på släpets flak känner man sig liten.

Plantorna är nämligen omkring sju till åtta meter höga och de växer fast i metallvajrar som är uppspända högt upp i luften mellan tjocka träpålar.

Traktor som skördar humle.
September är skördemånad. Traktor som skördar humle. Bild: Yle/Johnny Sjöblom Hallertau,Humle,humleodling

En sax längst fram på traktorn biter av plantan vid roten och en matararm drar loss den från vajern och fäller ner den på släpvagnen.

För föraren gäller det att hålla tungan rätt i mun. Vi åker ner längs en av de gröna väggarna och efter bara 150 meter är släpet fullt och det är dags för tömning.

Perfekt sommarväder

Tillbaka på gården åker plantorna genom en maskin som skiljer de små kotteliknande blomsamlingarna från resten av växten.

I de här kottarna finns de kemiska ämnen som ger ölet dess beska och smak, samt bidrar till konserveringen.

Humleplantor i förgrunden, med grön kottliknande blommor. I bakgrunden syns en man.
De gröna kottarna torkas genast efter att de separerats från resten av växten. Humleplantor i förgrunden, med grön kottliknande blommor. I bakgrunden syns en man. Bild: Yle/Johnny Sjöblom Hallertau,humle,Humle

Just nu skördar man humle av sorten Hallertauer Tradition och humleodlaren Sebastian Reith är nöjd med skörden.

– När folk klagar över vädret och att man inte kan gå och bada, då är vädret perfekt för oss humlebönder. Plantan behöver sol, men framförallt stora mängder vatten och i år har förhållandena varit ideala, säger Reith.

Familjen har sin gård i humleodlingshögborgen Wolnzach i Hallertau i Bayern. Hallertau är världens största sammanhängande odlingsområde för humle och omkring en tredjedel av allt det humle som används av bryggerier världen över kommer just härifrån.

Till vänster humleodlaren Sebastian Reith.
Till vänster humleodlaren Sebastian Reith. Till vänster humleodlaren Sebastian Reith. Bild: Yle/Johnny Sjöblom Hallertau

Därför har skörden här en stor betydelse och när den som i fjol slog fel får det långtgående följder.

– På de fält där vi idag skördar torkade ifjol över hälften av plantorna bort, säger Reith.

Stark efterfrågan

Den katastrofala skörden i Tyskland ifjol i kombination med en medelmåttlig skörd i USA skulle redan i normalfall effektivt ha tömt lagren på humle.

Nu kom den extremt torra sommaren dessutom mitt under den pågående trenden att brygga allt mer humleintensiva ölsorter, som till exempel Indian Pale Ale.

Landskapsbild över den bayerska byn Hallertaus humleodlingar.
Hallertau i Bayern är det största sammanhängande området för humleodling i världen. Landskapsbild över den bayerska byn Hallertaus humleodlingar. Bild: Yle/Johnny Sjöblom Hallertau

Det här har lett till att priserna har skjutit i höjden, samtidigt som vissa mer speciella humlesorter helt har tagit slut på marknaden.

– Craft Beer-boomen och de allt fler mikrobryggerierna har definitivt bidragit till att humle har blivit dyrare. Då många större bryggerier nu har hoppat på tåget och vill brygga lika humleintensiva öl som mikrobryggarna, så har det dessutom ytterligare ökat efterfrågan på humle, säger ölexperten Markus Raupach.

Bland de tyska humleodlarna är man ändå säker på att årets skörd är så pass bra att ingen bryggare kommer att stå helt utan humle.

– Vi utgår från att det under de två kommande åren kommer att finnas tillräckligt med humle för alla. Det är bara för en del mindre vanliga humlesorter som vi inte kommer att kunna fylla upp lagren, säger Werner Brunner från de tyska humleodlarnas förbund.

Större odlingar

Hela humlemarknaden kontrolleras av några enstaka främst tyska bolag. Via långvariga kontrakt är största delen av skörden såld redan innan den har bärgats.

Små bryggerier utan kontrakt kan därför hamna i kläm om skörden slår fel.

– En del mindre bryggerier kan säkert fortfarande ha problem att komma över vissa humlesorter. I USA har flera mikrobryggerier därför till och med valt att gå ihop med större koncerner för att alltid komma över humle, säger ölexperten Raupach.

En smal stig mellan humlebuskar.
Plantorna kan vara upp till nio meter höga. En smal stig mellan humlebuskar. Bild: Yle/Johnny Sjöblom Hallertau

I Hallertau försöker man i alla fall undvika en framtida brist på humle genom att odla mer.

– År 2013 hade vi också en mycket dålig skörd och sedan dess har vi ständigt utvidgat odlingarna. Genom mikrobryggeriboomen har efterfrågan samtidigt ökat och vi försöker naturligtvis tillgodose den här efterfrågan, säger Brunner.

Humleodlaren Sebastian Reith har ändå inga planer på att utvidga.

– Om några år går jag i pension och då hyr jag ut mina ägor till andra odlare i trakten.

 • Vit triangel på röd bil

  Helsingforsunga vill inte köpa bil

  I områden med bra kollektivtrafik vill färre unga köra.

  Ju mera kollektivtrafik, desto mindre intresse har unga för att äga en bil. Det visar en utredning som Helsingforsregionens trafik har gjort. I Helsingfors är de ungas intresse för att skaffa bil mindre än i kranskommunerna.

 • Sannfinländarnas gruppordförande i riksdagen Sampo Terho.

  Terho om brexit: Beslut om en finländsk folkomröstning före riksdagsvalet

  Sannfinländaren vill dra nytta av brexiterfarenheter.

  Den sannfinländske partiledarkandidaten Sampo Terho vill avvakta och dra lärdom av brexit. Därefter bör Finland besluta om en egen folkomröstning om utträde ur EU. Den tidigare socialdemokratiske utrikesministern Erkki Tuomioja anser för sin del att britterna gör en realistisk bedömning då de inte längre försöker få tillgång till EU:s inre marknad efter utträdet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Sannfinländarnas gruppordförande i riksdagen Sampo Terho.

  Terho om brexit: Beslut om en finländsk folkomröstning före riksdagsvalet

  Sannfinländaren vill dra nytta av brexiterfarenheter.

  Den sannfinländske partiledarkandidaten Sampo Terho vill avvakta och dra lärdom av brexit. Därefter bör Finland besluta om en egen folkomröstning om utträde ur EU. Den tidigare socialdemokratiske utrikesministern Erkki Tuomioja anser för sin del att britterna gör en realistisk bedömning då de inte längre försöker få tillgång till EU:s inre marknad efter utträdet.

 • Pulse of Europe-demonstration

  Demonstrationsrörelsen Pulse of Europe: Vi är inga EU-romantiker

  Pro-europeiska demonstrationer växer sig större.

  Sedan ett antal veckor tillbaka lockar en ny demonstrationsrörelse ut folk på gator och torg runtom i Europa. Rörelsen Pulse of Europe samlar mänskor som i tider av högerpopulism och antieuropeiska tongångar vill höja en röst för ett enat Europa och för den europeiska tanken.

 • Protest utanför det brittiska parlamentet mot brexit.

  Brexit - en dramatisk dragkamp över kanalen

  Nu måste man samtala om samtalen.

  Storbritanniens utträde ur EU innebär en gigantisk omställning på många plan. Om två år ska brexit vara fullbordat. Mycket är oklart - och mycket energi kommer att gå till att förhandla om vad man ska förhandla om.