Hoppa till huvudinnehåll

Premiär för Versluis/Turkkila: "Varit helt underbart"

Juulia Turkkila vid EM 2013.
Juulia Turkkila gav upp solokonståkningen och bildade isdanspar med Matthias Versluis. Juulia Turkkila vid EM 2013. Bild: EPA/ValdrinXhemaj/AllOverPress turkkila

Inför hemma-VM i isdans på våren har Finland hela tre isdansare som kan tävla om plats i mästerskapen. Ett av dem är Juulia Turkkila och Matthias Versluis, före detta toppnamn inom soloåkningen, och sedan i våras isdansare i Helsingin Luistelijat.

Helsingin Luistelijat satsar stort och historiens första Helsinki Trophy ordnades som ett led av det i Britas ishall under veckoslutet. Den internationella värdetävlingen lockade deltagare och publik från flera länder – bland annat Ryssland, Litauen och Storbritannien – men ett av de mer spännande inslagen var urpremiären för Juulia Turkkilas och Matthias Versluis isdansprojekt.

Juulia Turkkila – finländsk och nordisk mästare i konståkning med erfarenhet från EM och VM – och Matthias Versluis – finländsk mästare och den första och än så länge enda finländaren som klarat ett kvadrupelhopp – slog i våras ihop sina krafter efter att solokonståkningen inte längre lockade på samma sätt.

Nu, fem månader senare, fanns det material att visa upp. Och bra gick det, även om Versluis själv var aningen självkritisk.

– Det gick inte helt felfritt, men skönt att få visa upp vad vi kan, säger Versluis efter söndagens uppvisning.

– Förstås var det lite nervöst men ändå lite mer lättnad. Så klart känns det alltid lite annorlunda framför publik men det kändes nog bra.

Partnerskapet mellan Turkkila och Versluis har fungerat bra. Versluis tycker att det rentav är lättare att isdansa i par än att åka ensam. Turkkila påpekar ändå att det är mycket träning som gäller – något som i och för sig säger sig självt med tanke på att det ”bara” tog fem månader att få ihop ett program.

– Det blir isträningar fem gånger i veckan, och då är det alltså riktiga tretimmarspass på isen. Utöver det tränar vi balett, dans och annan salträning, berättar Turkkila.

Juulia Turkkila och Matthias Versluis dansar isdans.
Juulia Turkkilas och Matthias Versluis premiärframträdande i Britas gav upphov till applåder. Juulia Turkkila och Matthias Versluis dansar isdans. isdans,isdansare,Juulia Turkkila,Matthias Versluis

Många kockar gör programmet

Koreografin har duon byggt upp med hjälp av amerikanska experter.

– Vi var i USA på sommaren och då hade vi en massa tränare som hjälpte oss att bygga upp programmet. Förstås kan vi påverka och komma med idéer, men i grunden är det nog tränare och koreografer som bygger på vårt program, förklarar Versluis.

Men vad är skillnaden mellan vanlig konståkning, närmast paråkning, och isdans? Isdansen tillåter inga hopp, det ska se ut som man dansar och musiken har en viktigare roll. I paråkning eller i soloåkning är det trick och hopp som gäller, om vi ska dra kurvorna raka.

Stortävling på önskelistan

Varken Versluis eller Turkkila saknar sin gamla gren, och ser med tindrande ögon på framtiden.

– Jag har faktiskt inte alls haft tid att sakna soloåkningen, säger Turkkila och skrattar.

– Det har varit helt underbart hittills, det känns som en egen grej som man njuter av, och man får dela nöjet med en annan person så det är riktigt roligt.

– Det har varit mycket mer utmanande än jag hade kunnat föreställa mig. Att få alla element att stämma är en grej, sen ska du få dem att fungera i programmet, sedan ska programmet fungera framför publik. Det tar nog sin tid.

Målsättningarna är höga men med ödmjuka förtecken.

– Om ett par veckor deltar vi i vår första tävling, Valintakisat, i Kuopio. Efter det har vi en tävling i Tyskland, en mer internationell tävling och så det blir vår första större tävling, säger Versluis.

– Vi hoppas med tiden att vi når större tävlingar. Det här första året är inte så viktigt, vi försöker komma in i isdansvärlden. Men visst skulle det vara kul att delta i EM- och VM-tävlingar i framtiden.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport