Hoppa till huvudinnehåll

Professor i straffrätt: Problematiskt att förbjuda extremrörelser

En demonstration med högerextrema anhängare har lett till oroligheter i Jyväskylä på lördagen. Demonstranter från Finska motståndsrörelsen ska ha stormat in i ett varuhus.
Det är svårt att definiera exakt vilka rörelser som är extrema och vilka symboler som ska förbjudas. En demonstration med högerextrema anhängare har lett till oroligheter i Jyväskylä på lördagen. Demonstranter från Finska motståndsrörelsen ska ha stormat in i ett varuhus. finska motståndsrörelsen,demonstration

Regeringen samlas på måndag till en gemensam strategiförhandling för att diskutera hur man ska förhålla sig till extremrörelser.

Inrikesminster Paula Risikko (Saml) är färdig att stifta lagar som förbjuder extremrörelser som Finska motståndsrörelsen. Statsminister Juha Sipilä (C) och finansminister Petteri Orpo (Saml) instämmer.

Justitieministeriet, lett av Jari Lindström (Sannf), är av annan åsikt. Där anser man att Finlands lag redan har de verktyg man behöver för att ta itu med extremrörelser. Enligt ministeriet är det frågan om att se till att polisen har tillräckliga resurser så att den bland annat kan övervaka hatpropaganda bättre.

Vilka rörelser är extremrörelser?

Matti Tolvanen, professor i straffrätt vid Östra Finlands universitet, är av samma åsikt som justitieministeriet.

- Vi har inte fäst tillräcklig uppmärksamhet vid att det i lagen som förbjuder deltagande i organiserad brottslighet uttryckligen nämns hets mot folkgrupp. Väldigt många brott kan skötas utgående från det här utan att vi behöver någon ny lagstiftning, säger Tolvanen.

Förslaget om att förbjuda fascistiska symboler skulle också vålla problem.

- Det har talats om att man skulle förbjuda vissa symboler, men då blir det svårt att definiera vad som ska förbjudas. Nu har det talats specifikt om rörelsen som varit på tapeten, men vilka rörelser är egentligen extremrörelser, säger Tolvanen.

- I Finland har vi provat det här på 1930-talet med väldigt dålig framgång. Då gjorde de här lagarna stämningen i landet spändare snarare än lugnare, säger han.