Hoppa till huvudinnehåll

Schweizarna sa ja till en kontroversiell lag om datasäkerhet

Kod på dataskärm i Hewlett Packards cybersäkerhetscenter i Tyskland 9.9.2014
Den federala underrättelsetjänsten i Schweiz skulle få en betydligt större rätt att spionera på medborgarna om en ny lag om datasäkerhet godkänns i söndagens folkomröstning Kod på dataskärm i Hewlett Packards cybersäkerhetscenter i Tyskland 9.9.2014 Bild: EPA/DANIEL NAUPOLD cyberkrig

En klar majoritet - eller 65,5 av schweizarna röstade på söndagen för en kontroversiell ny datasäkerhetslag som ger myndigheternas ökade rättigheter att spionera på medborgare på internet.

Szhweizarna tog ställning till en lag som ger underrättelsetjänsten bland annat större rätt att övervaka medborgarnas internetaktivitet, att spionerna på deras email och att avlyssna telefoner.

Myndigheterna får hädanefter använda mikrofoner och kameror för att övervaka misstänkta personer, förutsatt att de får tillstånd av federala juridiska övervakare.

Förespråkarna anser att lagen behövs för att motarbeta spioner, hackare och militanta extremister.

De anser också att Schweiz bör uppdatera sina datasekretesslagar för att hänga med andra länder i kampen mot terrorism.

Urholkar medborgarnas rättigheter

Motståndarna ansåg däremot att lagen skulle urholka medborgarrättigheter och att den inte skulle vara särskilt effektiv mot terrorism.

Enligt kritikerna står lagen också i strid med Schweiz traditionella neutralitet eftersom myndigheterna skulle bli mer beroende av information från andra länder., förmodligen västländer som USA och Storbritannien.

Nuvarande lagstiftning ger myndigheter endast tillstånd att utnyttja offentlig information och tips från utländska myndigheter för att övervaka eventuella hot i hemlandet.

Inga större terrordåd

Schweiz har inte drabbats av terrorattacker i samma utsträckning som grannländerna Frankrike eller Tyskland.

Landet som inte tillhör EU har i alla fall utsatts för omfattande dataintrång.

Ruag, ett av de största försvarsteknologiska företagen i landet, meddelade tidigare i år att hackare hade lyckats tränga in i den högteknologiska företagsgruppens datanätverk.

Landets federala underrättelsetjänst hör till bolagets viktigaste kunder.

Schweizarna ska också ta ställning till en pensionsreform och miljöpolitiska frågor i söndagens folkomröstning.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes