Hoppa till huvudinnehåll

Svenskspråkiga missbrukare blir utan anstaltsvård

David Björkström har försökt bli frisk från sitt drogberoende sedan år 2010.
David Björkström har försökt bli frisk från sitt drogberoende sedan år 2010. David Björkström har försökt bli frisk från sitt drogberoende sedan år 2010. Bild: Yle/Anna Ruda pixnekliniken

Pixnekliniken i Malax ska avsluta sin verksamhet vid årsskiftet. Det betyder att den enda kliniken som ger anstaltsvård för missbrukare på svenska i Finland stänger.

David Björkström sökte första gången vård för sitt missbruk 2010. Han berättar att han sedan dess har försökt med det mesta, han har besökt tillnyktringsstationen, han har gått i öppenvården, ett år bodde han på ett behandlingshem och han har försökt på egen hand. Men ingenting har hjälpt honom bli fri från missbruket. I våras kom han till Pixnekliniken.

- Jag har försökt komma bort från gatan, drogerna och kriminaliteten, säger Björkström.

Pixnekliniken drivs av Kårkulla och medlemskommunerna betalar en årlig medlemsavgift och per vårddygn. För de kommuner som inte är medlemmar kostar vårddygnen mer.

Allt färre kommuner skickar nu missbrukare till Pixnekliniken för vård. På onsdag har Kårkullas styrelse möte och förslaget inför mötet är att Pixnekliniken ska stänga sina dörrar den sista december 2016.

- Språket är ett så viktigt verktyg i vården av missbrukare. När man pratar om sina känslor, tankar och attityder är det svårt att få kvalitativ behandling på ett främmande språk, säger enhetschef Tore Lund.

Jämförbar med specialsjukvård

Att kommunerna inte är så villiga att skicka missbrukare till Pixnekliniken längre märks. Lund berättar att mellan åren 1995 och 2010 var det nästan fullt på Pixnekliniken, men sedan dess har klienterna blivit färre och nu går inte längre verksamheten ihop.

- Det är sorgligt om den här möjligheten till vård för beroendesjuka försvinner. Men det vi hör från kommunerna är nog att de skulle vilja att vi fortsätter, säger Lund.

Tore Lund, enhetschef vid Pixnekliniken.
Tore Lund Tore Lund, enhetschef vid Pixnekliniken. Bild: Yle/Anna Ruda pixnekliniken

Om Pixnekliniken stänger är öppenvården ett alternativ för de svenskspråkiga missbrukarna i landet. Enligt Lund behöver en missbrukare ofta komma bort från hemmiljön och ta en paus från missbruket. Den platsen och pausen har man kunnat erbjuda vid Pixnekliniken.

- Vår verksamhet och vår behandling är fullständigt jämförbar med specialsjukvård. Jag tycker att en person som lider av en beroendesjukdom har samma rätt till behandling som till exempel en cancersjuk eller en hjärtpatient, säger Lund.

Tore Lund har jobbat också inom öppenvården och han säger att öppenvården är ett bra komplement och en bra fortsättning på vården när klienten kommit hem.

- Många av våra klienter klarar sig riktigt bra. En del kommer hit tillbaka efter en tid och det är helt ok, säger Lund.

Tacksam för vården

En som gör sitt andra besök på Pixnekliniken är Irmeli, som vill vara anonym. Hon var första gången på Pixne år 2006. Efter en olycka och depression i våras blev hon sjukskriven och började dricka mer och mer.

- Jag kom hit via tillnyktringsstationen och mina vänner och jag är tacksam för att jag har fått vara här, säger Irmeli.

Hur hon skulle ha klarat sig utan Pixnekliniken vet hon inte. Hon berättar att försökte sluta med sitt drickande med hjälp av tabletter, men då blev situationen värre.

- A-kliniken kan ju hjälpa och när jag kommer hem härifrån ska jag fortsätta gå på AA-möten. De är helt nödvändiga för att jag ska klara mig, säger Irmeli.

Som en familj

David Björkström säger att han får den hjälp han behöver på Pixnekliniken. Kliniken ger honom de verktyg han behöver för att klara sig i livet som nykter och alla klienter på Pixnekliniken hjälper varandra och är som en familj.

Om några år kommer de att märka att allt barkar åt skogen
- Jag tycker att det är helt sjukt att man tänker stänga Pixnekliniken. Om några år kommer de att märka att allt barkar åt skogen. Har alla människor prislappar och vi missbrukare är mindre värda?, undrar Björkström.

- Också för familjerna och barnen skulle det vara viktigt att Pixnekliniken får fortsätta. Familjerna har blivit medberoende och de behöver lika mycket stöd som vi, säger Irmeli.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten