Hoppa till huvudinnehåll

VPS-lånet fortsätter imponera – sänkte KPV i derbyt

Samu Alanko.
Samu Alanko satte tonen för söndagens derby mot KPV med sitt mål. Samu Alanko. Bild: Yle/Antti Koivukangas Samu Alanko

I augusti kom Samu Alanko till Jaro. Sedan dess har han blivit en ledande målskytt i Jakobstadslaget. Med sitt femte mål i Jaro avgjorde han bortaderbyt mot KPV. Vi stod upp, gick framåt och hade bra tryck, säger Jaros assisterande tränare Niklas Vidjeskog.

Efter en 1–0-seger för KPV och 0–0 tidigare under säsongen var det tydligt att KPV var strået vassare än Jaro i kampen om Österbotten i division 1.

Efter 0–0-derbyt på Centralplan i slutet av juli har mycket ändå hunnit hända. Jaro har hittat formen, klättrat genom tabellen under Kristian Heames ledning och fått upp vittringen på tätlagen.

En förlust borta mot JJK förra helgen satte dock käppar i hjulet och med några omgångar kvar har Jaro ett styvt jobb framför sig om laget ska få chansen att ta steget upp till fotbollsligan igen.

Imponerar på Vuorinen

I söndagens derby borta mot KPV gjorde Jaro ändå sitt. Gästerna spelade i stora stycken ut hemmalaget och tog tre välförtjänta poäng.

Efter 25 minuters spel föll det avgörande målet. I efterdyningarna till en frispark fick Samu Alanko kruta på och han pangade in 1–0.

Alanko kom till Jaro på lån från ligalaget VPS i augusti. Lånet sträcker sig över återstoden av den här säsongen – och 18-åringen har verkligen gjort sitt för att imponera på VPS-tränaren Petri Vuorinen.

Målet i Karleby var hans femte i Jarotröjan.

"Inget att förlora"

I den andra halvleken ökade Jaro på sin ledning. Markus Kronholm dunkade in 2–0 i mitten av halvleken och i slutskedet prickade Papa Niang in 3–0.

Hoppa över Twitterpostning

– Vi var bra i dag. Vi stod upp, gick framåt och hade bra tryck. Vi var helt enkelt bättre än KPV, säger Jaros assisterande tränare Niklas Vidjeskog till Yle Sporten.

Hur har ni bearbetat det tunga resultatet mot JJK för att stå som segrare nu?

– Vi har jobbat hårt under veckan. Vi har gjort saker tillsammans även utanför fotbollsplanen.

Hur ser du på chanserna till avancemang?

– Vi har inget att förlora. Nu har alla räknat ut oss, men vi ska vinna varje match. Vi får se hur långt det räcker.

"Var håglöst"

KPV:s assisterande tränare Niko Kalliokoski hade inga bortförklaringar efter 0–3-nederlaget på hemmaplan.

– Rätt lag vann och slutsiffrorna speglar nog också verkligheten. Hemmalaget var håglöst och saknade mod att spela i dag. Egentligen fattades alla de element som hade krävts för en seger. Resultattavlan ljuger inte alls i dag, konstaterar Kalliokoski till Yle Sporten.

I säsongens två tidigare derbyn var det målsnålt i Jakobstad. Det ena vann KPV med 1–0 medan det andra slutade 0–0. Kalliokoski tycker att höstens Jaro är mer kontrollerat och disciplinerat än föregångaren.

– Spelet utgår mer från det egna försvaret nu, där som Jaro under början av säsongen förlitade sig blint på bollinnehavet. Det tidigare laget hade vi enklare att spela vår kontringsfotboll mot, nu saknades ytorna när sex spelare försvarade kontrollerat. Det gör kontringsspelet svårt att utföra, menar Kalliokoski.

Konkurrenterna tappade poäng

I söndagens övriga matcher för tätstriden tappade både TPS och AC Oulu poäng. Tvåan TPS ligger nu fyra poäng före Jaro, trean AC Oulu är två poäng före. Med tre omgångar kvar är mycket fortfarande öppet i kampen om kvalplatsen.

Däremot närmar sig JJK seriesegern och direktplatsen till ligan. Tabellettan tog tre tunga pinnar mot jumbon FC Jazz.

Resultat:

KPV–Jaro 0–3 (0–1)
Mål: 0–1 Samu Alanko, 0–2 Markus Kronholm, 0–3 Papa Niang.
EIF–GrIFK 2–0 (1–0)
FC KTP–TPS 3–3 (1–2)
Haka–AC Oulu 1–1 (0–0)
FC Jazz–JJK 1–2 (1–1)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport