Hoppa till huvudinnehåll

Bosniska serber röstade för kontroversiell nationaldag

Över 99 procent av de bosniska serberna röstade för den 9 januari som nationaldag. Grundlagsdomstolen anser att omröstningen var olaglig
ver 99 procent av de bosniska serberna röstade för den 9 januari som nationaldag. Grundlagsdomstolen anser att omröstningen var olaglig Över 99 procent av de bosniska serberna röstade för den 9 januari som nationaldag. Grundlagsdomstolen anser att omröstningen var olaglig Bild: EPA/VLADIMIR STOJKOVIC Republika Srpska,Bosnien och Hercegovina

Bosniska serber har röstat för att den 9 januari fortsättningsvis skall vara nationaldag i Republika Srpska (RS) - den självstyrda serbiska delen av Bosnien och Herzegovina.

Väljarna trotsade därmed myndigheternas vilja och den bosniska grundlagsdomstolen som ansåg att omröstningen var olaglig.

Även EU och USA var missnöjda och till och med Serbien har uttryckt reservationer. Endast Ryssland uttryckte sitt stöd för folkomröstningen

När tre fjärdedelar av rösterna hade räknats hade ja-sidan fått 99,8 procent av rösterna. 1,2 miljoner människor var röstberättigade.

- Jag kom för att rösta eftersom alla nationer och stater har sin egen nationella högtid, konstaterade den 60-årige Vojo Vujakovic som röstade nära huvudstaden Banja Luka.

Värmer upp inför självständighetsomröstning ?

Den omstridda omröstningen var nationalistledaren Milorad Dodiks idé.

- Nu vet vi att att folket har bekräftat den 9 januari och vi vet att allmänheten inte vill ge upp detta datum, konstaterade Dodik efter att resultatet var klart.

Hans kritiker befarar att omröstningen är en förberedelse för en folkomröstning om självständighet för RS, som Dodik också har talat för.

Det internationella Bosniensändebudet Valentin Inzko kritiserade omröstningen och sade att det inte var någon mening med den eftersom den "inte får juridiska konsekvenser."

- Denna folkomröstning har utlöst stor spänning, men det blir inget krig, sa Inzko.

Fredsavtalet efter kriget i Bosnien delade landet i två halvautonoma delar, Republika Srpska och en muslimsk-kroatisk federation.

Lek med elden

Det faktum att serberna tänker fortsätta att fira en separat nationaldag den 9 januari väcker starka känslor i bägge läger.

Den bosnienmuslimska ledaren Bakir Izetbegovic reagerade ilsket på söndag kväll. Han har tidigare anklagat Dodik för att leka med elden.

- Det här är ett uppenbart brott mot Daytonavtalet, och mot grundlagsdomstolens beslut. Den enda frågan är när det här leder till en reaktion och vilken form reaktionen får, varnade Izetbegovic.

Den 9 januari markerar det datum då man utlyste en "republik för det serbiska folket" tre månader innan inbördeskriget bröt ut år 1992.

Kriget i Bosnien som pågick fram till år 1995, krävde över 100 000 dödsoffer.

En av den serbiska republikens grundare var Radovan Karadzic som i mars dömdes till 40 års fängelse för folkmord och brott mot mänskligheten.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes