Hoppa till huvudinnehåll

Cyklisterna måste över Mannerheimvägen i stället för under

Cyklister och fotgängare korsar Mannerheimvägen
Fotgängare och cyklister får samsas om utrymmet på övergångsstället vid Arkadiagatan. Cyklister och fotgängare korsar Mannerheimvägen Bild: Yle/ Karin Filén kiasma

Banans tunnel är avstängd i två veckor på grund av att cykelvägarnas säkerhet förbättras.

- Jag måste stanna och fundera. Jag har ingen aning om vart jag nu ska cykla!

Satu Alaruikka har kommit åkande från Bocksbacka, men på Banan vid Medborgarplatsen blev det alltså stopp.

- Jag har nog hört att tunneln ska vara avstängd i två veckor, men inte kom jag ihåg det, säger hon, och tillägger att det ju nog är bra att man underhåller cykelvägarna.

Sedan hittar hon rätt riktning och cyklar iväg mot Mannerheimstatyn och övergångsstället vid Arkadiagatan, för att ta sig vidare mot Gräsviken-hållet.

Cyklist tittar på skylt med karta
Satu Alaruikka stannar förbryllat när hon upptäcker att tunneln under Mannerheimvägen är avstängd. Cyklist tittar på skylt med karta Bild: Yle/ Karin Filén satu alaruikka

Mannerheimvägen blir smidigare för cyklister

I två veckor kommer Banans tunnel under Mannerheimvägen att vara avstängd. Orsaken är att bron ska breddas och att man bygger en ny ramp för cyklister och fotgängare vid Banan invid Lilla Parlamentets park.

Det hela är en del av ett större projekt, berättar Tomas Palmgren, som är projektledare vid Byggnadskontoret.

- När allt är färdigt är det meningen att det ska bli mycket smidigare att cykla längs med Mannerheimvägen. När allt är färdigt ska det finnas två cykelfiler på bägge sidor om Mannerheimvägen.

Tomas Palmgren står framför Mannerheimvägen med spårvagn och bilar i bakgrunden.
Folk brukar ha bra förståelse för tillfälliga trafikarrangemang, säger Tomas Palmgren är projektledare vid Byggnadskontoret. Tomas Palmgren står framför Mannerheimvägen med spårvagn och bilar i bakgrunden. Bild: Yle/ Karin Filén tomas palmgren

Bilar och bussar får också vänta

Samtidigt stängs den ena av körfilarna på Mannerheimvägen i sydlig riktning av för två veckor. Orsaken är att vattenrör saneras.

Alternativa trafikarrangemang är att vänta ända fram till slutet av maj år 2017 på Mannerheimvägen mellan Cygnaeusgatan och Arkadiagatan och dessutom på Norra Järnvägsgatan mellan Arkadiagatan och Mannerheimvägen.

Det här kan, enligt Byggnadskontorets projektledare Tomas Palmgren, orsaka trafikstockningar, och kan leda till att också bussar blir försenade.

- Det kan löna sig att lämna bilen hemma i mån av möjlighet.

Läs också