Hoppa till huvudinnehåll

Dancing queen fick både Elisabeth och Silvia att dansa

Abba på konvolutet till albumet Arrival med dedikation av deras hovtekniker Michael B. Tretow
Dancing queen fanns på albumet Arrival som många anser att är Abbas bästa skiva. Här med dedikation av teknikern Michel B. Tretow. Abba på konvolutet till albumet Arrival med dedikation av deras hovtekniker Michael B. Tretow Bild: Yle/Kjell Ekholm Arrival,ABBA,Dancing Queen

I 40 år har den här låten fått både adliga och självutnämnda drottningar upp på dansgolvet. Dancing queen befäste slutgiltigt Abbas plats bland de stora inom popmusiken. I den finns alla element som det skall finnas i en hitlåt. Bara cymbalerna saknas.

Gruppen började jobba med låten redan i augusti 1975 i Glen Studion i Stocksund utanför Stockholm. Modell för låten var Rock your baby med George McGrae som hade varit den första stora discohiten ett år tidigare. Som vanligt hade man ingen text då musikerna började fila på arrangemangen men den fick arbetsnamnet ”Bogaloo”. Tre månader senare var hela låten färdig.

Given hit

Både Benny Andersson och Björn Ulvaeus visste nu att man hade en stor hit i bagaget och därför väntade man ett helt år innan Dancing queen publicerades. Orsaken var att man ville att den skulle komma ut på marknaden i samband med albumet Arrival. Frida har senare berättat att då bakgrunden var färdig och Benny hade spelat upp den för henne blev hon så tagen av melodin att hon började gråta. Hon tycker också att det är den bästa av Abbas låtar.

Drottningen dansade

Låten framfördes playback i en TV gala från Kungliga operan i Stockholm den 18 juni 1976. Galan var tillägnad Kung Carl Gustaf och Silvia Sommerlath som dagen efter skulle gifta sig. Det finns många som tror att låten var skriven för det här tillfället men det var i stället så att Abba valde att framföra den färdiga låten för drottningtemat passade bra ihop med galan.

Men det var inte enbart drottning Silvia som föll för låten. Drottning Elisabeth hade också i förtroende berättat för en av de populäraste programledarna på BBC, Chris Evans, att då hon hör låten så försöker hon dansa till den. ”Varför skulle jag inte? Jag gillar att dansa och jag är ju drottning”, var kommentaren Evans fick höra.

Missnöjd mixare

Abbas egen Polar studio var en av de modernaste i Europa då den blev färdig 1978. Före det så spelade man in de flesta låtarna i Metronome studion (nu Atlantis) i Stockholm. Och enligt Michael B. Tretow, som var tekniker på Abbas alla låtar, så fanns det aldrig tillräckligt med kanaler.

Benny ville alltid ha en massa synthar på låtarna så oftast blev det trumkanalerna som försvann. Det är orsaken till att du sällan hör några cymbaler på deras tidiga hitlåtar.

I klippet kan du se Michael B. Tretow berätta om hur det var att jobba med Abba i studion och som exempel använder han Dancing queen.

Tre kanaler trummor! Säg det åt Guns´n´Roses och dom garvar läppen av sig― Michael B. Tretow, ljudtekniker för Abba i programmet Rockens Roll.

Räddare i nöden

Och jobbade man som DJ på 70-talet var låten vad man kan kalla för ässet i rockärmen. Om dansgolvet var tomt så var det bara att spela Dancing queen. Senast vid första versen, Friday night and the lights are low, looking for the place to go, så var räddningen ett faktum.

Dancing queen blev den enda av Abbas många hitlåtar som lyckades med att gå upp på första plats både i England och USA. Hösten 1976, dvs för 40 år sedan, låg den hela sex veckor på topp i England medan det dröjde ända till april 1977 innan den nådde samma placering i USA.

Mera detaljer om låten kan du höra i Vega Kväll måndag med start kl 17.30

Läs också