Hoppa till huvudinnehåll

De skjuts vid gränsen till Sverige

Vilken är den gemensamma nämnaren för Super Mario, Judas Iskariot, japansk folktro och svensk gränsbevakning? Svar: Mårdhunden. Videodokumenterat presenterar det jagade djurets oväntade historia.

Mårdhunden invandrade till Finland på 1940-talet och gjorde sig snabbt hemmastadd. Idag är den välbekant, inte minst som kadaver på landsvägen.

Mårdhunden uppfattas av såväl allmänhet som myndighet som ett skadedjur. Den anklagas för att hota markhäckande fåglar, konkurrera ut andra rovdjur och sprida rabies.

På Söderlångvik gård har man nyss, med finansiering från Miljöministeriet, lanserat en ny metod för att jaga mårdhund. Foderautomater lockar mårdhundar från ett stort område. Viltkameror registrerar djuren - och jägarna kan rycka ut. Plikten kallar ofta mitt i natten.

Men det är rena rama gullandet i jämförelse med de metoder som Svenska Jägareförbundet tillämpar inom ramarna för Mårdhundsprojektet.

- De hör inte hemma här!

Men var hör mårdhunden hemma?

Videodokumenterat presenterar mårdhundens färgstarka historia. Den rör sig från japansk magi till sovjetiskt pälsmode, Nintendospel och skoningslös förföljelse. Se videon ovan!

Kommentera gärna med dina egna tanukierfarenheter.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje