Hoppa till huvudinnehåll

Efter bilbränderna: Svenska polisens nödrop

Upplopp i Stockholmsförorten Husby
I maj 2013 antändes över 100 bilar i upploppen i Husby i Stockholm. Upplopp i Stockholmsförorten Husby Bild: EPA / Johan Nilsson husby

Allt fler poliser slutar och färre syns ute på fältet. Ändå är behovet av poliser i yttre tjänst akut - i svenska förorter brinner det så gott som dagligen.

Under en och samma kväll rapporterades om 18 bilbränder bara i Skåne. Några dagar senare råkade poliser i Bergsjön i Göteborg ut för stenkastning och fick ögonskador av laserpekare.

Polisen säger till svenska medier att bränderna är hämndaktioner för att man hade gripit några grova kriminella.

Det händer också allt oftare att ambulans och räddningspersonal inte kan ta sig fram på grund av rädsla för våld.

Carina Bäck har nyligen jobbat som polis och arbetar just nu fackligt, som ordförande för polisområde Stockholm Syd. Hon hör om kollegor som råkar ut för stenkastning så gott som dagligen.

- Det förekommer att man lurar in poliser i en situation. Man har ett efterföljande på en bil, bilen kör in i ett område där man spärrar av vägen. Och sedan kastar man sten, berättar Bäck.

- Det är klart att det är jättetraumatiskt. Får man en sten i huvudet så kan man ju faktiskt dö.

Förlorat kontrollen över vissa områden

Under de senaste åren har den svenska polisen haft särskilt svårt med rekrytering. Fler poliser slutar än de som börjar och polisskolan har varit tvungen att sänka inträdeskraven.

Dåliga löner och en allt svårare arbetsmiljö är den kritik som oftast hörs. Lönen för en svensk nyutexaminerad polis är i medeltal minst 2600 euro och 2900 euro för en polis som har varit över sex år i branschen.

- Lönen är jättedålig om man sätter den i relation till vad man får betalt för att utsätta sig. Man orkar inte återhämta sig och jobbar mycket övertid. Det är väldigt hårt att vara polis idag.

Porträttbild på polisen Carina Bäck.
Polisen Carina Bäck arbetar fackligt för att förbättra villkoren för polisen. Det har blivit mycket hårdare att vara polis idag, säger hon. Porträttbild på polisen Carina Bäck. Bild: Yle/Ingemo Lindroos sverige

Trots att det talas om polisbrist i Sverige finns det fler poliser per medborgare än i Finland.

Så problemen beror bland annat på att organisationen är dålig och för få kommer ut på fältet för att arbeta med medborgarna, enligt Carina Bäck.

Man talar till och med om att polisen har förlorat kontrollen över vissa områden. Enligt Carina Bäck handlar det till exempel om att man inte längre har samma koll på personer med brottsbakgrund, som tidigare.

"Det brinner varje vecka"

En bränd bil i Husby, Stockholm.
I Husby ser man ofta spår efter bilbränder. En bränd bil i Husby, Stockholm. Bild: Yle/Ingemo Lindroos sverige

Yle Nyheter besöker Husby, som är känt för sina kravaller för tre år sedan. Då stacks hundra fordon i brand på en och samma natt. Fortfarande har man inte blivit kvitt bilbränderna och kvarlämnade brända bilar syns i kvarteren.

- Det händer ju nästan hela tiden. Varje vecka brinner det, säger Mika-Christian Mäenpää, som är uppvuxen i Husby.

Husbybon Mika-Christian Mäenpää sitter på sin motorcykel.
Husbybon Mika-Christian Mäenpää säger att bilar bränns varje vecka i Husby - om man inte har bilen i garage är den kanske inte kvar på morgonen. Husbybon Mika-Christian Mäenpää sitter på sin motorcykel. Bild: Yle/Ingemo Lindroos bilbränder

Hur är det att bo här?

- Dagtid är det lugnt och tryggt. Många vanliga mänskor arbetar. När mörkret kommer börjar det kännas osäkert.

- Jag har min bil och motorcykel parkerade i ett garage, men jag skulle aldrig parkera utanför. Man vet inte om man har något kvar att åka till jobbet med på morgonen, säger Mäenpää.

Förakt för myndigheter

Ibland kallas de för "no go zoner" - de är ofta äldre förortsområden som styrs av andra regler än resten av samhället. Det betyder till exempel att det finns en allmän misstro mot myndigheter.

Ofta handlar det om frusterade ungdomar som saknar jobb och utbildning och dras till droghandel. Ata Hosseini jobbar som fältarbetare inom socialtjänsten i Rinkeby-Kista och träffar många frustrerade unga.

- Vissa har varit med om situationer med polisen vilket gör att de är arga fastän de inte har varit skyldiga till något. Andra kan vara aktivt kriminella, säger Hosseini. Bristen på förtroende för polisen är det stora problemet.

Porträttbild på fältarbetare i Stockholm, Ata Hosseini. I bakgrunden en grönskande innergård och höghus.
Fältarbetaren Ata Hosseini säger att det finns ett misstroende mot myndigheter, som kan vara en av orsakerna till exempelvis stenkastning mot polis. Porträttbild på fältarbetare i Stockholm, Ata Hosseini. I bakgrunden en grönskande innergård och höghus. Bild: Yle/Ingemo Lindroos ata hosseini

- Man har ganska lågt förtroende för myndigheter. Man känner sig besviken och att det är mycket som inte fungerar. Tidigare år är det mycket som har flyttat härifrån som har varit kommunalt, säger Hosseini.

Han säger att det är svårt att säga åt vilken håll utvecklingen går. Husby har inte haft kravaller på tre år nu, men:

- Generellt har våldet ökat bland ungdomarna. Senaste året har vi haft flera dödsfall ute i stadsdelen. Det är mycket gängrelaterat och så. Stenkastning har alltid funnits och kanske normaliserats.

Många Husbybor vill ha fler poliser

Hosseini tillägger att många vanliga Husbybor gillar polisen och tycker att de behöver fler poliser. Medan andra anser att lösningen finns på annat håll. Flera invånare som vi träffar anser att polisen måste bygga en relation till invånarna och synas också vid andra tillfällen än vid utryckningar.

Ett exempel på det är projektet "Människan bakom uniformen", som har genomförts i flera svenska förorter. Det går ut på att ungdomar får träffa och samtala med polis- och räddningspersonal för att få insikt i deras jobb.

- Det är ett sätt att arbeta. Men jag tror att det behövs flera saker. Man måste skapa flera förutsättningar för utbildning och jobb för medborgarna här ute, säger Hosseini.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

 • Spansk polis bekräftar: Den huvudmisstänkte i terrorattackerna har dött

  Det är frågan om ynglingen som misstänks vara bilföraren.

  I Spanien har polisen bekräftat att den huvudmisstänkte i terrordåden i Barcelona och Cambrils har dött. Den yngling som misstänks ha kört skåpbilen i Barcelona är en av de fem misstänkta terrorister som sköts ihjäl i Cambrils.

 • Spanien tystnade för en minut

  Minnesstund i Barcelona för att hedra offren.

  En tyst minut har hållits i Barcelona för att hedra minnet av offren i torsdagens terrorattack. Spaniens kung Felipe VI deltog i minnesstunden på torget Placa de Catalunya, bredvid gågatan La Rambla, på fredagen.

 • Skyddspolisen: Ingen höjd hotbild mot Finland

  Hotnivån kvar på nivå två av fyra.

  Skyddspolisen har i det här skedet inga uppgifter om att terrordåden i Spanien skulle ha några kopplingar till Finland. Man kommer heller inte att höja hotnivån i Finland.

 • Forskare: Terrordåd i Spanien inte oväntat

  Spanien historia av terrorism och en radikaliserad miljö.

  Enligt terrorforskaren Mats Fridlund har Spanien en lång historia av terrorism och en radikaliserad miljö, så torsdagens terrordåd var inte oväntat.

 • Fem misstänkta terrorister sköts ihjäl i natt söder om Barcelona

  Polisen stoppade pågående terrordåd i staden Cambrils.

  Spansk polis har skjutit ihjäl fem misstänkta terrorister i staden Cambrils, omkring 100 kilometer söder om Barcelona. De ihjälskjutna körde på folk med en bil i likhet med terrordådet i Barcelona då de sköts. Polisen meddelar också att en tredje person har gripits.

 • Frågan om presidentvalet dominerar KD-kongress

  Ska KD ha en egen presidentkandidat eller inte?

  Ska Kristdemokraterna ha en egen presidentkandidat eller inte? Den frågan verkar dela de partiaktiva. På partikongressen som börjar i Seinäjoki i dag ska partiet fatta beslut i saken.

 • Hotell och taxibilar hjälper turister

  Gratis taxi för turister som vill bort från attackområdet.

  Taxichaufförer har erbjudit turister gratisresor för att komma bort från området kring La Rambla, där terrorattacken skedde på torsdag eftermiddag. Också hotellen har hjälpt turister och upplåtit rum för dem som inte har kunnat ta in på sina egna hotell.

 • Terrorexpert: Det har funnits en hotbild

  Naturligt att det utreds som terrorbrott, menar expert.

  Spanien har under en längre tid haft en ganska stark hotbild av jihadistiska terrordåd, säger Hans Brun, terrorforskare vid svenska Försvarshögskolan, med anledning av att ett fordon kört in i människor på turiststråket La Rambla i Barcelona.