Hoppa till huvudinnehåll

Enormt bergsrum för butangas står snart klart i Sköldvik

Företaget Borealis första stora bergsgrotta gör förvaringen av flytgas både tryggare och lönsammare.

Borealis förevisade på måndagen sin enorma bergsgrotta på Sköldvikområdet i Borgå. Grottan ligger på etthundra meters djup. För att nå den gäller det att först färdas neråt längs en väg som är en kilometer lång.

Stort bergsrum för butangas i Sköldvik
Grottan är 275 meter lång, 20 meter bred och är 30 meter hög. Stort bergsrum för butangas i Sköldvik Bild: Yle/Lone Widestam bergsrum

Från förut finns det flera av den här sortens bergrum på Sköldvikområdet men det är Borealis första egna grotta. En trygg grotta för flytgas, som butan, säger Ismo Pentti, verkställande direktör på Borealis.

- Riskerna för läckage är väldigt små eftersom berggrund i Finland lämpar sig särskilt bra för att bygga bergrum. Den är planerad så att grundvattentryck håller allt in i bergrummet, det är faktiskt omöjligt att materialet läcker ut, säger Ismo Pentti.

En omfattande brytning av sten är nu avklarad, men arbetet fortsätter, bergrummet ska stå klart sommaren 2017. Bergrummet kommer att ha en volym på 150 000 kubikmeter.

- Till storleken motsvarar det ungefär ett och ett halvt riksdagshus.

Stort bergsrum för butangas i Sköldvik
Borealis har investerat 28 miljoner euro i det här projektet. Stort bergsrum för butangas i Sköldvik Bild: Yle/Lone Widestam borealis

Butanet blir till eten och propen, som används som råvaror i plastindustrin. I hemmet hittas det i t.ex. tapet, mjölkförpackningen, kablar, plastpåsar, bildelar och vattenrör.

Butangasen kommer i huvudsak från Ryssland och transporteras med järnväg. När grottan blir färdig kan gasen också transporteras med båt och kan då också köpas på annat håll.

Grottan och dess storlek möjliggör också att gasen kan köpas på lager då den är billigare.