Hoppa till huvudinnehåll

Finska redan från ettan i Åboland

Ida-Louise Österman, Siri Karlgren, Noel Törnqvist och Anton Heikkilä i Träsk skola lär sig finska redan på åk 1 och 2.
Ida-Louise Österman, Siri Karlgren, Noel Törnqvist och Anton Heikkilä i Träsk skola lär sig finska redan på åk 1 och 2. Ida-Louise Österman, Siri Karlgren, Noel Törnqvist och Anton Heikkilä i Träsk skola lär sig finska redan på åk 1 och 2. Bild: Yle/Linus Hoffman anton heikkilä

Solen lyser över skolgården vid Träsk skola. Alla elever är ute på rasten.

- Yksi, kaksi, kolme, neljä, viisi, kuusi, seitsenkahsayhsäkynnen. Äh, jag börjar om från början, sprudlar Anton Heikkilä i Träsk skola ivrigt, och så räknar han upp alla siffror från ett till tio på finska utan problem.

- Det är bra att kunna siffrorna, och det är roligt att lära sig mera, intygar Ida-Louise Österman.

- Och det är bra om man träffar en finsk, så man vet vad han säger, tycker Siri Karlgren.

- Fast man hör inte finska alls här i Houtskär annat än i skolan, inflikar Noel Törnqvist.

Finska kommer egentligen som ett ämne i skolan först på tredje klass, och för många åboländska ungdomar är det först då de kommer i kontakt med finska. Många har svårt med finska, eller svårt för att våga prata finska.

Möjligt tack vare den nya läroplanen

Från den här hösten har man därför i alla åboländska skolor både i Kimitoön och Pargas undervisning i finska redan från årskurs 1. I Kimitoön får likaså de finskspråkiga förstaklassarna läsa svenska, medan man i Pargas finska skolor inte ännu har gått in för det från ettan.

Möjligheten att läsa det andra inhemska språket redan på ettan är en förändring som introducerats med den nya läroplanen.

- Personligen ser jag inga nackdelar med att lära sig flera språk i unga år, säger Kimitoöns bildningschef Mats Johansson, speciellt inte om det sker just genom tal, sång och annat lekfullt. Ett bevis på detta är väl barns kunskap i engelska. Det finns många 8-10-åringar som kan lite engelska trots att de aldrig har läst språket i skolan.

- Det har fått ett mycket positivt mottagande, berättar Pargas utbildningschef Ulrika Lundberg, särskilt från föräldrar som tycker det är bra att barnen får lära sig finska redan på ettan och tvåan.

Finska hörs inte så ofta i Houtskär

Det är visserligen inte fråga om mer än en timme i veckan, men i Träsk skola i Houtskär tycker eleverna om att lära sig finska.

- Eleverna bekantar sig med finskan mera i lekens tecken, förklarar timläraren Petra Stenwall. Vi har börjat med att lära oss färgerna och siffrorna.

Och så har eleverna fått finska namn, så på lektionerna i finska heter Houtskärsungdomarna Anttoni, Jonna, Kiira och Nooa. Fast namnen är lite hemliga. Därför får jag inte berätta vem som är vem.

- Det känns lite konstigt att man inte får ha sitt riktiga namn, tycker Karlgren, men det är kul på samma gång.

Träsk skola i Houtskär.
Träsk skola i Houtskär. Träsk skola i Houtskär. Bild: Yle/Linus Hoffman träsk skola,Houtskär

I Houtskär behöver man inte nödvändigtvis använda eller prata finska annat än i skolan.

- Ibland hör man finska här, men inte så ofta, säger Österman.

- Man får nog tala finska med många bara man vill, tycker Heikkilä.

- Fast i Åbo hör man finska. Där är så finskspråkigt, säger Törnqvist.

- När jag pratar med pappa så svarar han på finska, säger Karlgren, för att han lär mig finska.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland