Hoppa till huvudinnehåll

Oliver Helander: Jag valde själv spjut istället för handboll

Oliver Helander kastar spjut för IF Raseborg.
Oliver Helander Oliver Helander kastar spjut för IF Raseborg. Bild: Yle/Bubi Asplund friidrott,spjutkastning,spjutkastare,Oliver Helander,Karis,Västnyland,Raseborg,if raseborg

Det är jag själv som har fattat beslutet, säger Oliver Helander. Därmed dementerar han alla rykten om att det skulle ligga lockbeten från friidrottshåll bakom hans beslut.

I flera år satsade Helander på både handboll och spjutkastning tills han nyligen meddelade att han tänker satsa helhjärtat på spjutkastningen.

Den största orsaken till att jag fattade beslutet just nu är att jag måste låta operera armbågen, berättar 19-åriga Helander.

- Annars skulle jag ha spelat handboll ännu den här säsongen och efter det lagt av.

Ett svagt ledband i armbågen hindrade Helander från att kasta fulla kast. Nu har läkarna bytt ut ett ledband och Helander får försiktigt börja träna igen efter två månader.

Militärtjänstgöring på hälft

Ledbandsoperationen gjorde också att Helander var tvungen att avbryta sin militärtjänstgöring i Idrottsskolan i Sandhamn. Han har nu ungefär ett halvår kvar av sin militärtjänstgöring.

- Jag fortsätter antagligen tjänstgöringen i slutet av mars. Eftersom det är en idrottskola får jag antagligen ledigt för tävlingar och träningar.

Oliver Helander, IF Raseborg
Oliver Helander har varit duktig på spjut sedan start. Oliver Helander, IF Raseborg Bild: Yle/ Patric Westerlund spjukastare,Raseborg

Bra från början

Helander började kasta spjut när han var nio år gammal och redan då visade det sig att han var bättre än de flesta andra i hans egen ålder.

I dag ligger hans rekord på 76.28. Med åren har Helander bland annat kammat hem några FM-guld och 2013 blev han fyra i VM-tävlingarna för under 17-åringar.

- Att komma fyra i VM är ju helt bra, men då var jag nog väldigt missnöjd över placeringen, säger den alltid anspråkslösa Helander.

Nästa mål som Helander satsar på är att kasta 80 meter.

Hem från Sverige

Helander flyttade till Alingsås i Sverige för att studera och spela handboll hösten 2014. Han lyftes upp i A-laget i Alingsås HK, men trivdes inte i Sverige och valde att flytta hem till Finland igen hösten 2015. Den tidigare BK-46-killen valde då att skriva kontrakt med Sjundeå IF.

oliver helander, fin-ita 13.10.2014
Helander spelade handboll i landslaget. oliver helander, fin-ita 13.10.2014 Bild: Yle/Janne Karinkanta handbollslandslaget