Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen effektiverar konkreta åtgärder mot våldsamma extremrörelser

Paula Risikko
Paula Risikko Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Paula Risikko

Inrikesminister Paula Risikko (Saml) konstaterade i dag vid en presskonferens att den existerande föreningslagen gör det möjligt att ingripa i våldsbenägna extrema organisationers verksamhet.

Enligt Risikko finns det lagar som kan tas i bruk då man vill få bukt med våldsamma extrema organisationer. Enligt lagen kan man upplösa en förening om dess verksamhet klart strider mot lag och god sed.

Lagarna finns men nu måste metoderna utvecklas så att lagarna tillämpas i praktiken.

- Men det räcker inte med enbart lagstiftning, konstaterade statsminister Juha Sipilä (C).

Målet är att i förväg kunna förhindra våldsbrott.

Risikko sade också att det finns ett problem med uppmärksammandet av hatmotiv. Hatprat noteras inte alltid i dagens läge tillräckligt noga i protokollen i samband med utredning av brott. Nätpolisen ska ges mera resurser.

Enligt Risikko anser regeringen vidare att sex timmars förhandsanmälan för en sammankomst eller manifestation har visat sig vara för kort tid i en del fall. Polisen behöver ordentligt med tid för att hinna ordna med trygga förhållanden till exempel under en demonstration. Här kommer det att ske förändringar i bestämmelserna.

Risikko sade också att regeringen klart vill att resurserna förstärks så att man kan ingripa mot extremrörelsers verksamhet.

Regeringen säger i ett ställningstagande att den fördömer alla former av våld, hatprat och rasism. Regeringen beslöt i dag vid ett strategimöte att man bland annat lagstiftningsvägen ingriper mot våldsamma extremiströrelser och att myndigheternas resurser ska förstärkas då det gäller denna typ av våldsbekämpning.

Polisstyrelsen förbinder sig till att effektivera konkreta metoder så att lagarna kan tillämpas i verkligheten.

En del tillägg - nya lagparagrafer - behövs. Bland annat ska man utreda om det går att se till att symboler och emblem för förbjudna organisationer inte kan användas.

Justitieminister Jari Lindström (Sannf.) sade under presskonferensen att våld inte kan godkänans i någon form.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes