Hoppa till huvudinnehåll

Restauranganställd i Helsingfors fick knappt någon lön - nu väcks åtal för människohandel

Människor på Alexandersgatan
Människohandeln har skett på restauranger i Helsingfors centrum. Människor på Alexandersgatan Bild: Yle/Tega Oke helsingforsregion

En man har jobbat omkring 12 timmars dagar med liten lön på restauranger i Helsingfors centrum. Nu har åtal väckts för arbetsrelaterad människohandel.

Enligt Yle Huvudstadsregionens uppgifter har mannen jobbat på två olika restauranger i Helsingfors centrum. Information om fallet har inte förekommit i offentligheten tidigare.

- Det handlar om ett fall där en person kommit hit från utlandet, i det här fallet från Pakistan. Han har på förhand kontrollerat arbetstillståndet, inresetillståndet och övriga dokument på finska ambassaden och allting har då verkat vara i skick. Då har man kommit överens om lön och arbetstider men då personen senare anländer till Finland visar sig verkligheten vara en annan, säger Petri Rainiala på Helsingforspolisen.

Rainiala har varit förundersökningsledare. Fallet har nu gått till åklagaren som har väckt åtal. Den åtalade är vd för restaurangföretaget. När fallet behandlas i Helsingfors tingsrätt är fortfarande oklart.

Har pågått i flera år

Tidsperioden som polisen har utrett handlar om flera år, från hösten 2007 till våren 2012.

- Frågan är nu under vilken tid människohandeln skett, säger Rainiala.

- Mannen var i kontakt med en advokat och den vägen fick polisen kännedom om fallet.

Det är fråga om uppenbart mindre summor än vad som borde betalas. Mannen har jobbat omkring 12 timmar dagligen.― Petri Rainiala, polis

Enligt Rainiala har mannen fått lön, men avsevärt mindre än vad man kommit överens om.

- Det är fråga om uppenbart mindre summor än vad som borde betalas. Mannen har jobbat omkring 12 timmar dagligen.

Inspektörer har svårt att upptäcka människohandeln

Vanligt i liknande fall är att offret och den misstänkta är släkt och så är det också i det här fallet.

- Personens utsatta och otrygga ställning utnyttjas i sådana här fall. Och om man jobbar långa dagar utan lön är integreringen i samhället svår. Till exempel är det besvärligt att lära sig landets språk. Mannen pratar nästan ingen finska, säger Rainiala.

Katja-Pia Jenu vid regionförvaltningsverket i södra Finland gör inspektioner på arbetsplatser med mycket utländsk arbetskraft, till exempel inom städbranschen, restaurangbranschen och byggnadsbranschen.

- Det är svårt att få reda på människohandel fastän vi besöker stället. Arbetstagaren pratar sällan varken finska, svenska eller engelska så vi har inget gemensamt språk. Ofta är också arbetsgivaren på plats och vill kontrollera vad arbetstagaren säger. Under inspektionerna är det därför svårt att få fram sanningen, säger Jenu.

"Finns många fall som aldrig kommer fram"

Jenu har inte känt till det aktuella fallet där åtal nu har väckts för människohandel.

Hon tror också att det finns många fall av människohandel eller det närbesläktade brottet ockerliknande diskriminering i arbetslivet som aldrig kommer fram.

- Offren är personer som vill stanna i Finland. De har betalat mycket pengar för att komma hit och kan ha skulder i hemlandet. Det värsta för dem är att förlora jobbet och det utnyttjar arbetsgivaren. Offren vill inte prata för att de är rädda för att de tvingas lämna Finland.

Offren vill inte prata för att de är rädda för att de tvingas lämna Finland.― Katja-Pia Jenu, inspektör vid arbetarskyddet

Uppmanar kunderna att anmäla

Jenu säger att regionförvaltningsverket kan få mer information om vad som egentligen pågår om arbetstagaren besöker dem än de får under en inspektion.

- I 80 procent av restaurangerna där jag gör inspektioner finns inga listor med arbetsturer. Dessutom är det lätt att förfalska uppgifter om arbetstider. På listan kan det stå sju eller åtta timmar medan arbetsdagarna i verkligheten är mycket längre. Därför är det viktigt att offren pratar med myndigheterna och berättar hur länge de jobbar och vad de får för lön. I många fall kan allt nämligen se bra ut på pappret, säger Jenu.

Hon säger att restaurangkunder också kan larma myndigheterna.

- Ett fall har kommit fram på det sättet. Det är mycket bra om kunder som misstänker något anmäler till regionförvaltningsverket.

Människohandel ovanligt, ocker i arbetslivet vanligare

Under 2016 har det till och med slutet av augusti kommit 2 anmälningar om människohandel till Helsingforspolisen. Under hela fjolåret var antalet anmälningar 1 och under 2014 var det 2. Det här enligt statistik från Polisyrkeshögskolan.

I fjol höstas gavs en dom om människohandel då en man jobbade i en restaurang i Berghäll i Helsingfors i sju månader utan lön. I Vanda uppdagades ett liknande fall i år. Domen gavs i våras.

I år har 7 fall av ockerliknande diskrimering i arbetslivet anmälts till Helsingforspolisen. Under hela fjolåret var antalet som anmäldes 8 och under 2014 var det 11.

Ockerliknande diskriminering i arbetslivet kan ge böter eller fängelse i högst två år medan människohandel kan ge fängelse i minst fyra månader och högst sex år.