Hoppa till huvudinnehåll

Slaguggla tas om hand på After Eight i Jakobstad

Slaguggla på After Eight
Slaguggla på After Eight. Slaguggla på After Eight Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten (historiskt landskap),Jakobstad,slaguggla,Uggla,musikcafé after eight

På After Eight i centrum av Jakobstad har man just nu besök av det mera ovanliga slaget. I bastun vilar en slaguggla upp sig.

Det var personal på After Eight som hittade ugglan på måndagmorgon. De hörde en duns och så hittade de ugglan liggande på gräsmattan.

Utsvulten och trött

Verksamhetsledare Mecki Andersson som är fågelintresserad skyndade sig på jobb.

- Det verkar som om slagugglan är utsvulten. Vi försöker ge den vatten och maletkött och hoppas att den ska repa sig, säger Mecki Andersson.

Slagugglan ligger i en korg och fjäderdräkten ser fin ut. Det är en mäktig känsla att se en så stor fågel på nära håll. Men den verkar medtagen, lyfter försiktigt på huvudet och blinkar men gör ingen ansats att resa sig.

- Det första dygnet är kritiskt, säger Andersson.

Mecki Andersson
Mecki Andersson. Mecki Andersson Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten (historiskt landskap),Jakobstad,mecki andersson

Ovanlig i stadsmiljö

Något liknande besök har man inte tidigare haft på After Eight.

- Slagugglan ska inte egentligen finnas i stadsmiljö utan djupt inne i en skog. Det kan hända att det är hunger som fått den att söka sig hit, säger Andersson.

Slagugglan påminner till formen om en större variant av kattuggla. Den är mellan 50 och 59 centimeter lång och har ett vingspann på 103 till 124 centimeter. Slagugglan är en stannfågel som lever i Europa och norra Asien

Under dagen ska flera fågelexperter ta sig en titt på slagugglan.

- Vi gör vad vi kan och hoppas att den repar sig, säger Mecki Andersson.