Hoppa till huvudinnehåll

Tung flytt för klienten då långvården läggs ner i Vasa

Sjukhusrum.
Arkivbild. Bäddavdelning. Sjukhusrum. Bild: Yle/Monica Forssell. dalsbruks bäddavdelning

Efter sju år på Avdelning 2 vid Vasa stadssjukhus var det förra veckan dags för 94-årige Jarl Wester att flytta. En era är över inom Vasa stad då de traditionella långvårdsplatserna läggs ner. I stället ska den som behöver hjälp dygnet runt bo i effektiverat serviceboende. För Jarl Wester innebar det en flytt till nybygget Krannila.

Jarl Wester hade tänkt att han har flyttat tillräckligt under sitt långa liv. I dag är han 94 år gammal och har tillbringat de senaste sju åren på långvården vid Vasa stadssjukhus, där vardagen och vårdpersonalen var trygg och bekant.

Rum i serviceboendet Krannila i Vasa.
Jarl Westers rum på Krannila (han själv på det inramade fotot). Rum i serviceboendet Krannila i Vasa. Bild: Yle/Moa Mattfolk lägenhet

Så beskrivs situationen av Göran Björk, som regelbundet hälsar på hos Wester.

- Jalle var min mammas kusin. Vi har inte stått varandra särskilt nära men han inte hade någon annan som kunde hjälpa honom med flytten så blev jag och hustrun ombedda av personalen att hjälpa till och det har vi gjort, säger Björk.

Göran Björk utanför stadssjukhuset i Vasa.
Göran Björk. Göran Björk utanför stadssjukhuset i Vasa. Bild: Yle/Moa Mattfolk anhörig

I nybyggda serviceboendet Krannila, det senaste i en serie på flera motsvarande enheter som Vasa stad investerat i under de senaste åren, fick Jarl Wester ett eget rum på 25 kvadratmeter med tillhörande badrum.

- Vi har köpt lakan och hängt upp gardiner, satt upp Jalles egna tavlor och fotografier på väggarna och försökt att göra det så hemtrevligt som möjligt, beskriver Björk det praktiska i flytthjälpen.

Han har även försökt hjälpa Wester att förstå och acceptera den kommande flytten.

- Jag har hälsat på oftare än normalt under de senaste veckorna och försökt prata med honom om flytten. Han hade nog tänkt att det är på långvården han ska dö och det var ganska svårt för honom att förstå varför han måste flytta, säger Björk.

Servicehuset Krannila i Vasa.
Servicehuset Krannila. Servicehuset Krannila i Vasa. Bild: Yle/Moa Mattfolk äldreomsorg

Hur gick flytten då?

- Jag tycker nog att den gick rätt så bra även om det här så klart är påfrestande för honom. Han var glad att ha mig där, det såg jag på honom. Och i alla fall en sjuksköterska har flyttat över till Krannila, hon kom genast och hälsade på så att han fick se ett bekant ansikte.

Del av många år lång process

Jarl Wester var inte den enda som flyttade förra veckan. Då tömdes avdelning 2 och 3 vid Vasa stadssjukhus helt på patienter. Redan år 2012 beslöt stadsfullmäktige att Vasa ska frångå gammaldags anstaltvård och under en många år lång process sakta stöpa om vårdformerna för de äldre.

Nu börjar processen vara avslutad berättar Matti Paloneva som är direktör för hem- och anstaltvården vid Vasa stad.

- Det finns flera orsaker till att vi gör det här. Dels säger lagen faktiskt numera att ingen ska ha sin fasta adress på en bäddavdelning och dels handlar det om ekonomi, säger Paloneva.

Skylt vid ingången till Vasa stadssjukhus.
Ingången till Vasa stadssjukhus. Skylt vid ingången till Vasa stadssjukhus. Bild: Yle/Moa Mattfolk bäddavdelning

Man skulle kanske tro att långvården är det klart billigare alternativet. Där delar flera patienter på samma rum, medan de nya effektiverade serviceboendena erbjuder enbart egna lägenheter. Men processen är statsstyrd och lockar landets städer och kommuner med ett flertal ekonomiska morötter.

- Först och främst får staden rejält med statligt investeringsstöd för att bygga nya serviceboenden. Senare, när klienten har flyttat in på serviceboendet, tar staten återigen på sig en större andel av kostnaderna eftersom de äldre får en stor del av hyran och medicinkostnaderna ersatta av Folkpensionsanstalten, säger Paloneva.

Vården vid de effektiverade serviceboendena är dessutom uppbyggd så att man minimerar antalet ambulansfärder och sjukhusdygn. Enheternas vårdpersonal kan konsultera läkare dygnet runt.

Rehabiliteringscenter skapas istället

Även stadssjukhuset, där flera avdelningar grundrenoverades för bara fem år sedan, ska på sikt spara pengar inom vården. Hit koncentrerar man rehabiliteringen av till exempel geriatriska och neurologiska patienter. Också tandvården ska centraliseras hit.

Parken vid Vasa stadssjukhus.
Parken vid Vasa stadssjukhus. Parken vid Vasa stadssjukhus. Bild: Yle/Moa Mattfolk grönområden

- Om vi ska hänga med i utvecklingen och klara av en framtid där en allt större andel av befolkningen är äldre kommer rehabiliteringsvården att vara en viktig nyckelfaktor. God rehabilitering möjliggör att fler kan bo hemma så länge som möjligt, säger Matti Paloneva.

Det nya rehabiliteringscentret är dessutom tänkt att tjäna klienter från hela sjukvårdsdistriktet, inte enbart vasabor.

- Vi jobbar hela tiden för att skapa strukturer som kommer att kunna fungera även efter den kommande vårdreformen, säger Paloneva.

Att få dö utan att slåss mot oväsentligheter

För Göran Björk och hans släkting Jarl Wester spelar strukturerna också roll. De avgör i praktiken hurudan Westers sista tid i livet blir. Björk hoppas att serviceboendet Krannila ska garantera en god grundnivå på vården.

- Jag vill inte klaga på vårdpersonalen. För hos dem som jag har mött här har jag sett enormt mycket gott. Men när människan ligger för döden så ska det inre får ta plats. Jag hoppas att Jalle inte ska behöva föra en kamp mot oväsentligheter som liggsår och andra plågor, att processen mot att dö liksom ska få blomma ut, säger Björk.

Direktör Matti Paloneva vågar lova just det, en god grundnivå på vården. Antalet vårdare per klient vid serviceboendena i Vasa ligger som lägst vid 0,6, de flesta över det. Under senaste budgetförhandling föreslog regeringen att man i framtiden kunde klara sig med så lite som 0,4.

- Det är på tok för lågt, då sköter man patienter på löpande band och hinner aldrig med utevistelser eller något annat som kunde förgylla den äldres dag, säger Paloneva.

Göran Björk håller med.

- Jag tycker det har smugit sig sådan kyla in över den här delen av vårt samhälle. God vård handlar om relationen mellan människor. Om man enbart stirrar på pengar och strukturer så blir det fel hur man än gör.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten