Hoppa till huvudinnehåll

Aggressiv Trump, leende Clinton i livlig presidentvalsdebatt

Det blev en livlig, tidvis aggressiv, tidvis humoristisk, första presidentvalsdebatt som avslutades klockan 5.30 finsk tid i morse. En leende Hillary Clinton och en högljudd Donald Trump möttes under den nittio minuter långa debatten.

Hillary Clinton lyckades framstå som den mera statsmannamässiga av de två, och utpekades av många politiska bedömare som segrare i debatten, som ägde rum på Hofstrauniversitetet i New York. Speciellt mot slutet av debatten lyckades Hillary Clinton ta över initiativet då debatten gick in på sådana ämnen där hon kunde lysa.

Någon knockoutseger handlade det knappast ändå om.

Stelt i starten

Debatten inleddes med att diskutera jobben. Både republikanernas presidentkandidat Donald Trump och demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton var synbart nervösa och stela under de första minuterna, men blev snabbt varma i kläderna.

Donald Trump dominerade diskussionen i början och attackerade Hillary Clinton flera gånger med höjd röst. Han beskyllde Clinton för många av de problem som nu finns i USA och upprepade några av sina favoritteser, bland annat om de handelsavtal som är ofördelaktiga för USA och om jobben som försvunnit till andra länder. När debattledaren, tv-kanalen NBC:s nyhetsankare Lester Holt, frågade vad Trump specifikt skulle göra för att få tillbaka jobben till USA, var Trumps svar ändå något skakigt.

- Det första du ska göra är att du inte ska låta jobben försvinna, sade han, utan att direkt svara på frågan.

Clinton lyckades bibehålla lugnet under Trumps första attacker. Hon besvarade många av hans påståenden med breda leenden och balanserade svar. Hon lyckades med jämna mellanrum flika in en effektiv motreplik, ibland till publikens förtjusning.

- Jag vet att du lever i din egen verklighet, sade Clinton, utan att sluta le.

Den 68-åriga kandidaten gick in i debatten just med målsättningen att framstå som sympatisk. Clinton har länge kämpat med siffror som visar att amerikanerna uppfattar henne som osympatisk och oärlig.

För Donald Trump gällde det i debatten att framför allt bevisa att han kan bete sig som en äkta statsman. Den sjuttioåriga kandidaten har blivit känd för sina spontana och färgstarka uttalanden om till exempel kvinnor. En nedvärderande kommentar som riktar sig mot kvinnor skulle ha varit rena lottovinsten för hans motkandidat.

Nu lyckades Trump ändå hålla sig i skinnet, och gjorde sig trots sin aggressiva framtoning inte skyldig till några värre grodor. Däremot såg han tidvis obekväm ut, kanske för att han försökte tygla sitt temperament.

Skatter och e-post

Under den första halvtimmen fick rivalerna också svara på frågor om två känsliga ämnen. Clinton fick än en gång förklara varför hon använt sin privata e-postserver för konfidentiella e-postmeddelanden när hon jobbade som utrikesminister, medan Trump fick förklara varför han inte offentliggjort sin skattedeklaration.

Trump upprepade att han inte tänker publicera sin skattedeklaration innan granskningen av den har avslutats. Clinton var inte sen att attackera Trump.

- Det måste vara något viktigt, hemskt, som han försöker dölja, sade Clinton.

- Kanske han inte är så rik, eller inte så givmild som han påstår sig vara, sade Clinton och rev ned skratt i publiken.

När Clinton själv blev attackerad gällande att hon använt sin privata e-postserver för jobbmejl då hon jobbade som utrikesminister gjorde hon en snabb pudel.

- Jag kommer inte att hitta på några ursäkter. Det var ett misstag.

Greppet visade sig vara lyckat, eftersom det efter den kommentaren inte fanns så mycket mera att säga i frågan.

En välbehövlig frist för Clinton, som har sett sitt försprång till motkandidaten minska under de senaste veckorna. De flesta gallupar inför debatten placerade Hillary Clinton i en knapp ledning, med Donald Trump flåsande i nacken, oftast på bara några procentenheters avstånd, ibland inom felmarginalen. Det innebär alltså att det i praktiken handlar om ett dött lopp.

Brist på uthållighet och inställningen till kvinnor

Under debatten hann rivalerna också diskutera bland annat Irakkriget, rasismen i det amerikanska samhället och de felaktiga påståendena om att president Barack Obama inte skulle vara född i USA. Efter inledningen, när debatten gick över på ämnen som nationell säkerhet och inställningen till kvinnor, tappade Donald Trump fart. Hillary Clinton lyckades dominera debatten, och Trump befann sig plötsligt på defensiven.

På slutet kom de in på frågan varför de ansåg att motkandidaten inte lämpar sig som president. Donald Trump fick börja med att kritisera Hillary Clinton.

- Jag tror inte Hillary har uthålligheten.

- Hillary har erfarenheten, men det är dåliga erfarenheter. Och detta land har inte råd med fyra år med sådana erfarenheter, fortsatte Trump.

Hillary Clinton kontrade omedelbart.

- När han har rest till 112 länder och förhandlat så kan han prata med mig om uthållighet.

Hon attackerade i sin tur Donald Trump gällande hans uttalanden om kvinnor.

- Detta är en man som kallat kvinnor för grisar, lortgrisar och hundar, en som sagt att graviditet är ett problem för arbetsgivaren, sade hon.

En av de värsta sakerna Trump sade var om en kvinna i en skönhetstävling, fortsatte Clinton.

- Han kallade denna kvinna Miss Piggy och sedan Miss Hushållerska, för att hon är latinamerikansk, sade Clinton.

- Hon har ett namn, Donald.

Här kan du se debatten i sin helhet:

Det amerikanska presidentvalet 2016