Hoppa till huvudinnehåll

"Arbetslösheten har kostat mig mitt självförtroende"

Barn sitter och läser i soffa
Det här är en berättelse om arbetslöshet. Barn sitter och läser i soffa Bild: Heli Blåfield SOS Barnbyar,otrygghet,barnhem,barn (familjemedlemmar),ungdomar

Jag tänker hela tiden på att jag är arbetslös. Jag vågar inte slappna av för då kanske någon tror, att det är för att jag är just sådan som jag inte får något jobb.

Det här är en av berättelserna om arbetslöshet som har kommit in till Svenska Yle.

Jag bor fortfarande hemma, så jag behöver då inte fundera desto vidare på mat och hyra.

Någon tänker att jag lever rena rama lyxlivet, men jag skall köpa kläder, jag har ett billån och bilen måste försäkras. Nu är den på ståförsäkring. Och allt pappersarbete som hör till börjar kännas övermäktigt. Det är som ett heltidsjobb i sig.

Men vet ni vad som kostar extra mycket? Mitt självförtroende. Arbetslösheten tär på mitt självförtroende. Det blir bara sämre och sämre, eftersom jag ringer, ringer och lämnar sitt nummer, men ingen nappar!

Det känns hopplöst. Det tär på en, litet åt gången.

När ett ledigt jobb till sist dyker upp så vill jag knappt ringa, för jag kommer ändå inte att få jobbet.

Du känner dig mindre värd i andras ögon. Du får små vinkar om att du nog borde skaffa dig ett jobb och sluta lata dig där hemma.

Ingen får se dina dåliga sidor, för det är ju därför du är utan jobb.

Det går inte en enda dag utan att jag tänker på att jag är arbetslös. En arbetslös slappnar inte av i första taget, inte heller på dagarna då man går hemma.

På morgonen när så kallat vanligt folk gör sig redo för arbetsdagen, kan den stunden vara skön att få somna om från. Men resten av dagen. Då kommer arbetslöshetstankarna tillbaka.

Jag kan sällan sitta och slappa i folkgrupper för då tror alla att jag aldrig gör något. Jag känner att jag borde vara igång hela tiden, ingen får se dina dåliga sidor, för det är ju därför du är utan jobb.


I Finland finns för tillfället drygt 340 000 arbetslösa personer. Svenska Yle vill lyfta fram människorna bakom den här siffran och samlar in era berättelser om arbetslöshet. Det här är en av de berättelserna.