Hoppa till huvudinnehåll

Bekräftat efter våldsamma scener: skandalmatchen i Allsvenskan slutar 1–1

Aly Keita (ligger) är en fotbollsmålvakt.
Aly Keita skadade sig fysiskt i attacken. Aly Keita (ligger) är en fotbollsmålvakt. Aly Keita

I augusti anföll en man Östersunds målvakt Aly Keita mitt under pågående fotbollsmatch mot Jönköpings Södra. Matchen avbröts och nu har fotbollens besvärsnämnd beslutat att matchresultatet blir 1–1.

Det var i augusti som Jönköpings Södra stod värd för Östersund i en match i svenska Allsvenskan. I slutet av matchen stod det 1–1 då en maskerad man sprang in på plan och anföll Östersunds målvakt Aly Keita. Trots att Keita försökte fly blev han nedslagen.

– Tack och lov var anhängaren inte beväpnad, sade matchdelegaten Niklas Bengtsson till C More då.

Inte en J Södra-supporter

Matchen avbröts och senare gav disciplinnämnden Östersund en 3–0-seger. Men efter överklagan av Jönköpings Södra har besvärsnämnden ändrat matchresultatet till 1–1.

Besvärsnämnden bedömer att 17-åringen som slagit Keita inte kan anses vara en Jönköpingssupporter och att klubben således inte kan anses ansvara för incidenten, menar Sveriges Radio. Disciplinnämnden hade däremot antagit att anfallaren var en J Södra-supporter.

"Seger för svensk fotboll"

– Beslutet att fastställa resultatet till 1-1 är en seger både för vår förening och för svensk fotboll. Det visar att vi inte accepterar att utomstående aktörer försöker påverka slutresultatet i våra matcher och det visar att vi står enade i den kampen, skrev Jönköpings Södra, som till slut fick en poäng, på sin webbplats.

Åklagaren Pernilla Törsleff menar att mannen som anföll Keita var besviken på matchresultatet eftersom han satsat pengar på det, skriver SVT.

Ärendet kan ytterligare överklagas till Riksidrottsnämnden – den högsta idrottsliga instansen i Sverige.