Hoppa till huvudinnehåll

Bomber i Dresden - misstänks vara motiverade av främlingsfientlighet

Spåren av bombexplosionen vid ingången till moskén Fatih Camii i Dresden, 27.9.2016
Spåren av bombexplosionen vid ingången till moskén Fatih Camii i Dresden. Spåren av bombexplosionen vid ingången till moskén Fatih Camii i Dresden, 27.9.2016 Bild: EPA/SEBASTIAN KAHNERT Dresden,bombattentat,moskeer

På måndag kväll skakades en moské och ett kongresscentrum av hemmagjorda bomber i Dresden.

Vid 22-tiden lokal tid detonerade en sprängladdning vid en moské i Dresden, i sydöstra Tyskland. Imamen vid moskén, hans hustru och söner var inne i byggnaden under explosionen, men ingen av dem skadades.

Strax därefter exploderade ytterligare en bomb framför stadens kongresscentrum. Polisen evakuerade en närliggande restaurang, men ingen skadades i samband med den explosionen heller.

- Även om ingen har tagit på sig dåden så måste vi utgå från att motivet var främlingsfientligt, sade Horst Kretzschmar, polischef i Dresden.

Dresden har haft stora problem med rasism och främlingsfientlighet. Den anti-islamiska Pegidarörelsen har sitt ursprung i Dresden.

På måndag den 3.10 firar Tyskland återföreningen mellan Väst- och Östtyskland. Enligt polischef Kretzschmar kan explosionerna också ha koppling till den kommande årsdagen.

Läs också