Hoppa till huvudinnehåll

Debatten pågår – supportrarna tror på seger

Michael Rooney och Taylor Urisko håller upp en Trumpskylt på Hofstrauniversitetet före den första valdebatten 2016.
Michael Rooney och Taylor Urisko följer med debatten på ett av de otaliga debattpartyn som arrangeras på Hofstrauniversitetets campus i New York. De tror att Donald Trump kommer att skapa många nya jobb om han blir vald till president. Michael Rooney och Taylor Urisko håller upp en Trumpskylt på Hofstrauniversitetet före den första valdebatten 2016. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs valdebatt,Hofstra University,Presidentval i USA

Hillary Clinton gör allt för att framstå som sympatisk, medan Donald Trump försöker undvika att säga något fult. Som bäst pågår debatten som beskrivits som den mest spännande på flera decennier i amerikansk politik.

Debatten är den första mellan de två huvudkandidaterna, republikanernas presidentkandidat Donald Trump och demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton. Här kan du följa med Svenska Yles livechatt och också själva debatten på Arenan.

Den äger rum under ett kritiskt skede av presidentvalskampanjen. De flesta gallupar placerar Hillary Clinton i en knapp ledning, med Donald Trump flåsande i nacken, oftast på bara några procentenheters avstånd, ibland inom felmarginalen. Det innebär alltså att det i praktiken är dött lopp.

Hoppas att det blir tal om invandring

Spänningen har byggts upp under dagarna fram till debatten, som arrangeras på Hofstrauniversitet i New York. På typiskt amerikanskt tv-manér visade många tv-kanaler i flera dagar tickande klockor som räknade bakåt till startskottet för debatten.

Timmarna innan debatten finns alla stora tv-bolag också på plats på Hofstrauniversitetet, där de inledde sina direktsändningar från scenerna som byggts upp utanför debattsalen. Hundratals studerande och supportrar har sökt sig till området för att uppleva stämningen och heja på sin kandidat.

- Trump kommer att vara jättebra. Han talar direkt till sina väljare om viktiga saker som berör oss, säger Michael Rooney, som studerar vid Hofstrauniversitetet.

Studiekompisen Taylor Urisko är lika begeistrad.

– Trump är stark då det gäller frågor som invandring och säkerhetspolitik. Hoppas han kommer åt att prata om detta. Då vinner han debatten och presidentvalet.

Önskar få se en passionerad Clinton

Ray Day står framför en skara Hillarysupportrar på Hofstrauniversitetet
Dave Ray har kommit till Hofstrauniversitetet för att visa sitt engagemang för Hillary Clinton. Debatten ser han på hotellets storskärm. Ray Day står framför en skara Hillarysupportrar på Hofstrauniversitetet Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs valdebatt,Presidentval i USA,Hofstra University
Ett tiotal meter därifrån står Dave Ray och hoppas på motsatsen. Han jobbar för Hillary Clintons kampanj och är säker på att det är hon som kommer att utgå med segern – både i debatten, och i valet.

– Jag tror inte att motkandidaten är lika väl förberedd som Hillary Clinton, till exempel då det gäller utrikespolitik. Men Clinton framstår ibland som arrogant fast hon inte är det, och jag hoppas att vi får se hennes passionerade och ödmjuka sida.

Presidentkandidaterna själva höll timmarna innan debattstarten en låg profil medan de förberedde sig för ett av sina viktigaste framträdanden. Uppemot hundra miljoner människor väntas följa med debatten som visas på alla stora tv-kanaler i USA. Också Yle Arenan sänder debatten direkt.

Debatten leds av Lester Holt, nyhetsankare på tv-kanalen NBC. Debattens tre övergripande teman är att uppnå välstånd, att göra USA tryggt och riktningen för USA.

Kan Trump tygla sitt temperament?

För republikanernas kandidat Donald Trump gäller det i debatten att framför allt bevisa att han kan bete sig som en äkta statsman. Den sjuttioåriga kandidaten har blivit känd för sina spontana och färgstarka uttalanden om till exempel kvinnor. En nedvärderande kommentar som riktar sig mot kvinnor är rena lottovinsten för hans motkandidat.

Trump är också en relativt oerfaren debattör, och många frågar sig om han ska klara av att debattera sakfrågor i nittio minuter i ett sträck, utan reklampauser. Under primärvalskampanjen hade Trump alltid sällskap av flera andra kandidater i debattstudion, och kunde då dra sig tillbaka och hämta andan medan de andra debattörerna tog plats i rampljuset. Nu finns det gott om tid att ställa motfrågor och be om preciseringar, något som inte är Trumps starka sida.

Kan Clinton framstå som sympatisk?

För demokraternas Hillary Clinton gäller det motsatta – hon är en erfaren debattör och ingen betvivlar att hon kan sin sak. Vad den 68-åriga kandidaten behöver är däremot att framstå som sympatisk. Hon har länge kämpat med siffror som visar att amerikanerna uppfattar henne som osympatisk och oärlig.

Historien har nämligen visat att det ändå inte är sakfrågorna som avgör vem som vinner debatten. Det är den person som framstår som mest statsmannamässig i debatten som kommer att stiga i galluparna som görs efter valdebatten.

Det amerikanska presidentvalet 2016