Hoppa till huvudinnehåll

Ex-stadsdirektör kan ha mutats med hundratusentals euro - nu inleds rättegången

Jukka Peltomäki
Jukka Peltomäki hörs i Helsingfors tingsrätt i oktober. Jukka Peltomäki Bild: Yle Jukka Peltomäki,vanda

Nu inleds den egentliga rättegången mot Vanda stads före detta stadsdirektör Jukka Peltomäki. Peltomäki åtalas för grovt tagande av muta och för brott mot tjänsteplikt.

I slutet av augusti har en förberedande session ordnats och då blev åtalsskriften offentlig. Enligt åtalsskriften har arkitektbyrån Forma Futuras ägare Leila Tuominen mutat Peltomäki med hundratusentals euro mellan oktober 2006 och september 2011. Åklagare Tuire Tamminiemi bedömer att Peltomäki fått förmåner på över 200 000 euro.

Leila Tuominen åtalas för grovt givande av muta.

Rättegången hålls i Helsingfors tingsrätt.

Har bjudits på resor till Dubai och Cannes

Förmånerna till Peltomäki handlar bland annat om att Tuominen flera gånger har lånat Peltomäki pengar på tiotusentals euro per gång men Peltomäki har aldrig betalat tillbaka pengarna. Peltomäki har också bott förmånligt i Forma Futuras bostad i Myrbacka i Vanda. Han har hyrt bostaden till ett pris som till en början till och med varit tusen euro under marknadshyran.

Dessutom har Tuominen frikostigt bjudit Peltomäki på utrikesresor till ett sammanlagt värde på över 6 000 euro. Resorna har gått till Bangkok, Dubai, Prag, Paris och Cannes.

Forma Futura har också låtit Jukka Peltomäkis son bo under marknadshyra i Helsingfors centrum och så har Leila Tuominen lånat 80 000 euro till Jukkas söners golfföretag Peltomäki Golf Oy.

Pågår till februari

Peltomäki har under tiden för de misstänkta brotten jobbat vid Vanda stad. Från början av 2007 till sommaren 2011 som biträdande stadsdirektör och från början av augusti till mitten av september 2011 som stadsdirektör.

Under den här tiden har arkitektbyrån Forma Futura planerat och varit konsult i tio olika detaljplansändringar, som Peltomäki har föreslagit för stadsstyrelsen i Vanda. Peltomäki har deltagit i möten om tre detaljplansändringar där Forma Futura har varit planerare eller konsult för dem som sökt om detaljplansändringen.

Rättegången pågår till februari nästa år. Den har tre olika förgreningar. Förutom mutåtalet mot Peltomäki kommer rätten också att behandla Forma Futuras misstänkta mutor till en tidigare chef vid bostadsbolaget VVO. Dessutom misstänks Leila Tuominen ha mutat en före detta fastighetschef vid HOK-Elanto.