Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Gymnasterna byter klubbsvingare

Monica Avellan och Ulrika Jansson
Monica Avellan tar över ordförandeklubban efter Ulrika Jansson. Monica Avellan och Ulrika Jansson Bild: FSG/Nina Lindahl ulrika jansson,gymnastik,Finlands Svenska Gymnastikförbund

Monica Avellan kommer från och med nästa år att bli ny ordförande för Finlands Svenska Gymnastikförbund. För många är hon ett relativt okänt namn.

Finlands Svenska Gymnastikförbund höll sitt höstmöte den 24 september i Vasa. 20 delegater från 10 medlemsföreningar ställde upp. Höstmötet godkände förbundets verksamhetsplan och budget för år 2017.

Förbundets ordförande Ulrika Jansson hade undanbett sig omval, efter 11 år som förbundets ordförande och efterträds från början av år 2017 av Monica Avellan från Pargas. Wilhelm Lassenius från Helsingfors omvaldes till vice ordförande.

Styrelsemedlemmarna Tony Ahlgrén från Helsingfors, Patricia Bergkulla frän Kristinestad och Johanna Söderholm från Helsingfors omvaldes för en ny tvåårsperiod. Nya styrelsemedlemmar är Anna Wahren-Cederberg från Lovisa och Ida-Marie Jungell från Åbo.

I styrelsen kvarstår Mariella Ramstedt från Pargas, Carina Björkman från Nykarleby och Julia Salmela från Hangö. Förbundets verksamhetsledare Barbara Åkerberg fungerar som styrelsens sekreterare.

Har bakgrund i Stiftelsen för finlandssvensk gymnastik

Monica Avellan kommer alltså in direkt som ordförande i styrelsen utan att ha suttit på en styrelsepost innan, vilket betyder att många inom gymnastikvärlden inte har träffat på henne tidigare.

Monica har dock en bakgrund också inom förbundet, i och med att hon är stiftande medlem av Stiftelsen för finlandssvensk gymnastik och har suttit i dess styrelse åren 1995-2001 och 2005-2009. För detta engagemang fick hon förbundets förtjänsttecken i silver år 2008.

Monica är jurist med ”allfinlandssvensk” bakgrund. Hon är född i Esbo, gick i skola och studerade i Helsingfors, och sedan bar det av till Vasa och Jakobstad. Monica har gymnastiserat i Jakobstads Gymnastikförening och dansat jazzbalett under studietiden. Dansbetonad motion är den gymnastik hon tycker om allra mest.

Sedan 2001 har hon bott i Pargas, och trivs med att vara Åbolänning och skärgårdsbo. Hennes mamma kommer från Lovisa och pappa från Ingå, så hon har lite pejl på det nyländska också.

Numera har hon tyvärr blivit tvungen att avstå från gymnastik i grupp, för hon har en del kvällsjobb och ett stort intresse för hästsport också. Därför sköter hon sin gymnastik just nu i lokala gymmet. Men hennes dröm är att få jympa i grupp igen, och delta i gemensamma dansnummer.

Hur tänker då Monica om sitt förtroendeuppdrag som ordförande för Finlands Svenska Gymnastikförbund?

”Vad gäller FSG deltog jag nyss i förbundsmötet som godkände en verksamhetsplan för 2017, som imponerar både i bredd och djup. Vi behöver alla gymnastik för att må bra, och samtidigt ska vi satsa på att föra begåvade gymnaster och koreografer framåt.

Någon programförklaring har jag inte, den kommer till och uppdateras tillsammans med FSG:s erfarna och entusiastiska styrelse. Tack för förtroendet att få vara med och leda FSG!”

Välkommen med Monica!

Barbara Åkerberg
Finlands Svenska Gymnastikförbund, verksamhetsledare

Läs också

Nyligen publicerat - Sport