Hoppa till huvudinnehåll

Försvarsminister Niinistö: EU-intresse för finländskt hybridcenter

EU:s försvarsministrar samlades i Bratislava.
EU:s försvarsministrar samlades i Bratislava. Bild: EPA/CHRISTIAN BRUNA försvarsministrar,Bratislava,europeiska unionen,Slovakien

Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) säger att det finns intresse inom EU att satsa på ett gemensamt forskningscenter för bekämpning av hybridhot. Centret skulle placeras i Finland.

Finland har beslutat att grunda ett kunskapscenter som fokuserar på hybridhot mot EU om de andra medlemsländerna deltar, säger minister Niinistö.

Niinistö presenterade Finlands planer på forskningscentret under EU-försvarsministrarnas möte i Bratislava i dag. 

- Det finns intresse bland Östersjöländerna. Nu gäller det att få intresset utvidgat också till länderna vid Medelhavet, säger Niinistö.

Finland har meddelat att det finns beredskap att grunda ett hybridcentrum om ett tillräckligt stort antal länder deltar i projektet.

Tanken är att centret skulle inleda sin verksamhet nästa år.

Centret skulle vara nätverksbaserat. Det skulle inte vara nödvändigt för alla deltagarländer att ha personal stationerad i Finland. Ett sekretariat med några anställda i Finland kunde koordinera verksamheten.

Hybridhot handlar om aktivitet som har som syfte att sätta samhällen i gungning och skapa osäkerhet - utan direkta krigshandlingar. Det kan handla om nätverksattacker eller spridande av falsk information.