Hoppa till huvudinnehåll

Hemliga missiltest i Finland gjorda för holländsk haverikommission

BUK M1 luftvärnsrobotsystem
BUK M1 luftvärnsrobotsystem BUK M1 luftvärnsrobotsystem Bild: Yle BUK M1-2,luftvärnsrobotsystem

Hemliga missiltest har utförts i Finland i anslutning till utredningen kring nedskjutningen av det malaysiska MH-17-planet i östra Ukraina för två år sedan.

Enligt den holländska tidningen De Telegraaf visar testresultaten, att det var en rysk Buk-missil, som sköt ner planet.

En holländsk utredning kom till samma resultat för ett år sedan. Det fanns 298 personer ombord på planet, som startade från Holland. Ingen överlevde. Största delen av dödsoffren var holländare.

Plats och tid hemliga

Platsen och tidpunkten för de finländska testen hålls hemliga. Testen gjordes för att utreda vilken typ av missil, som stod bakom nedskjutningen.

Varken försvarsministeriet eller försvarsmakten har kommenterat de holländska tidningsuppgifterna. Däremot bekräftar försvarsutskottets ordförenade Matti Vanhanen (C) att test har gjorts i Finland.

- Jag har förstått, att man med de här testen söker bevismaterial eller överhuvudtaget material om hurdana rester, som kan bli kvar efter missilerna, säger Vanhanen och tillägger att han inte känner till några detaljer kring testen.

FNB var först med att publicera uppgifterna om testen i Finland.

Tuomioja: Konstigt

Enligt den holländska tidningen skulle Buk-missiltesten ha hemlighållits på grund av känsliga relationer mellan Finland och Ryssland.

Den tidigare utrikesministern Erkki Tuomioja sade i kväll i telefon till Yles program A-studio att han tycker att det påståendet är underligt.

Centralkriminalpolisen gav rättshjälp

Den holländska haverikommissionen har också fått rättshjälp av den finländska centralkriminalpolsen CKP. Det bekräftas av CKP, som ändå inte avslöjar vad hjälpen bestod av.

Den holländska begäran om rättshjälp gjordes med anledning av brottsutredningen kring nedskjutningen av planet. Finland och Holland har ingått ett avtal om att vid behov bistå varandra i brottsutredningar.