Hoppa till huvudinnehåll

Hemmet i Åbo är en pigg och trivsam 130-åring

Interiör från Hemmet i Åbo
Servicehuset Hemmet i Åbo fyller 130 i höst Interiör från Hemmet i Åbo Bild: Nilla Hansson hemmet,Hemmet

Servicehuset Hemmet i Åbo är en välmående 130-åring. Pensionärerna trivs och utrymmena är vackra och ändamålsenliga.

- Det är som första steget till himmelriket!

Det går inte att ta miste på Börje Gorschelniks glädje och tacksamhet över att få bo på Hemmet. Han har ingenting alls att klaga på, ävenom han som de flesta av invånarna på Hemmet har sina krämpor att kämpa med.

Börje Gorschelnik har bott på Hemmet i 3 år
Börje Gorschelnik har bott på Hemmet i 3 år Börje Gorschelnik har bott på Hemmet i 3 år Bild: Nilla Hansson börje gorschelnik

I rummet på Hemmet finns saker som tillhört Börjes farfar.

Marghita Nordgren och Bror Borgar har båda bott i olika rum på Anna-avdelningen på Hemmet i 4 år. Efter att Brors hustru Greta gick bort fann Marghita och han varandra så småningom.

Bror Borgar och Marghita Nordgren på Hemmet i Åbo
Bror Borgar och Marghita Nordgren på Hemmet i Åbo Bror Borgar och Marghita Nordgren på Hemmet i Åbo Bild: Nilla Hansson bror borgar, marghita nordgren

- Den kontakten betyder nog ganska mycket för oss bägge två för att trivas här.

Och Marghita inflikar:

- Vi brukar skoja och säga när jag bor så där nära att vi "kilar stadigt"!

Också de trivs mycket bra på Hemmet och tror att det nog är det bästa servicehuset att bo på i Åbo. När det gäller maten och programmet och personalen. Det är ju också det enda helt svenskspråkiga äldreboendet i Åbo.

Bror, Marghita och Börje tycker allesammans att det ordnas väldigt mycket program för de inneboende. Nästan för mycket. Bror och Börje trivs med "karagruppen" och Marghita med sin handarbetsgrupp.

Interiör från Hemmet i Åbo
Interiör från Hemmet i Åbo Interiör från Hemmet i Åbo Bild: Nilla Hansson hemmet,Hemmet

Ann-Mari Backman har varit föreståndare på servicehuset Hemmet i nio år, nu blir hon verkställande direktör i enlighet med den nya stiftelselagen. Ingenting kommer ändå i praktiken att förändras när det gäller Hemmets verksamhet. Hemlik trivsel är också i framtiden ledstjärnan för hur servicehuset drivs.

- Tyngdpunkten ligger starkt på att hela tiden uppdatera vårdkvaliteten och verksamhetens mål för att ge den allra bästa vård och service åt pensionärerna. På svenska.

Ann-Mari Backman är numera verkställande direktör på Hemmet i Åbo
Ann-Mari Backman är numera verkställande direktör på Hemmet i Åbo Ann-Mari Backman är numera verkställande direktör på Hemmet i Åbo Bild: Nilla Hansson ann-mari backman

I höst har det förflutit 130 år sedan G.A. Petrelius donerade medel till byggandet av Hemmet i Åbo. Det vill Hemmet fira på olika sätt, både med de inneboende, anhöriga och allmänheten. Lördagen den 1.10., på stiftelsedagen kan den intresserade besöka Hemmet mellan kl 11 och 15. Det ordnas tre rundvandringar: kl 11.30, kl 13 och kl 14.30. Det bjuds också på kaffe då.

Servicehuset Hemmet i Åbo fyller 130 i höst
Servicehuset Hemmet i Åbo fyller 130 i höst Servicehuset Hemmet i Åbo fyller 130 i höst Bild: Nilla Hansson hemmet,Hemmet

Avdelningssköterskan på demensavdelningen Rosenhemmet, Eva Jensén, finns på plats kl 14-15 för den som vill diskutera vård av personer med minnessjukdomar.

Hemmet deltar också i informationstorget på Thalialtorget samma lördag mellan 11 och 15. Också där kan man bekanta sig med Hemmets verksamhet och träffa verkställande direktören Ann-Mari Backman.

Läs också