Hoppa till huvudinnehåll

Nya utmaningen för OS-duon Ruskola och Cedercreutz: "Vi borde få tio kilo mer"

Camilla Cedercreutz (t.v.) och Noora Ruskola.
Cedercreutz och Ruskola ska lägga på lite vikt. Camilla Cedercreutz (t.v.) och Noora Ruskola. Bild: Iina Airio/SPV noora ruskola,segling

Efter OS-debuten i 49er FX-klassen i segling har duon Noora Ruskola och Camilla Cedercreutz siktet inställt på framtiden. En utmaning blir att öka kroppsvikten – med fem kilo var.

I Rio i somras slutade OS-debuten med en 17:e plats i 49er FX-klassen i segling. Hela säsongen var väldigt hektisk med OS som självskrivet mål.

– Det tog allt. Inte hann man göra hemskt mycket annat förra säsongen än att tänka på det. Det var en jättetajt tävling mellan oss och det andra finländska teamet (om en OS-plats), säger Cedercreutz, som tycker OS var en fin upplevelse men gärna hade fått med sig ett bättre resultat.

– Det var jättefint. Hela säsongen var tung men det var jättefint att den slutade med OS, trots att det inte resultatmässigt gick så bra.

Tillbaka på skolbänken

Nu är idrottarna tillbaka i vardagen, vilket inte minst innebär en del studier.

– De första veckorna måste man bara pusta ut. Det har varit jättemycket och jättestort, mycket att fundera på efteråt. Sen var det rakt tillbaka till skolan och studierna. Hemskt mycket har man inte funderat. Det var rakt till Hanken och börja studera och Noora har också börjat studera, säger Cedercreutz.

På hösten kommer tävlingskalendern inte att vara lika full som på våren. Men att livsstilen blir helt normal skriver Cedercreutz inte nödvändigtvis under.

– Normalt och normalt. Men ja det är meningen att vi ska studera den här hösten, säger hon.

– På våren börjar vi fundera på vart vi ska åka.

Målet: 10 kilo till

På lång sikt finns OS i Tokyo 2020 i tankarna och för att nå ett bättre resultat ska Ruskola och Cedercreutz bland annat försöka sig på att gå upp i vikt.

– Eftersom vi med Noora är ett ganska lätt team ska vi fundera på att öka vikten, säger Cedercreutz och konstaterar att teamet tillsammans borde bli tio kilo tyngre.

– Det blir fysträning, mat och studier på vintern, säger Cedercreutz.

– Vi har talat med fyscoach och näringsexpert och det borde nog vara helt möjligt.

Läs också