Hoppa till huvudinnehåll

Politiker vill gå till botten med kloaklukten i Åbo

Vatten rinner ut i en avloppsbrunn
Vatten rinner ut i en avloppsbrunn Bild: Yle/ Christopher Marins kvarnträsket

Politiker i Åbo uppmanar staden att snabbt utreda orsakerna till den återkommande kloaklukten i stadens centrum. Flera invånare har reagerat på att det luktat illa i Åbo centrum under flera nätter och morgnar de senaste veckorna.

Stadens miljö- och planläggningsnämnd har nu bett om en brådskande utredning av staden. Nämnden vill ha svar på varifrån lukten kommer och vad som kunde göras. Den här informationen vill nämnden ha tillhanda senast inför sitt nästa möte, den 11 oktober.

Enligt nämndmedlem Tapio van Ooik (De gröna) har man på gång en utredning vid Toppå avfallscentral, men den utredningen ska pågå i ett år. Därför föreslog van Ooik att nämnden skulle be stadens miljösektor att ta tag i saken med en snabbare tidtabell.

Stadens luftexperter har tidigare berättat att det handlar om meteorologiskt fenomen som inträffar efter kalla nätter när luften inte blandas utan står stilla under morgonen.

Enligt luftexperterna luktar också kloakerna värre än normalt då det är torrt, som under den regnfattiga perioden just nu. Det här är typiskt för äldre städer som Åbo.

Läs också