Hoppa till huvudinnehåll

Sjukskötare diskriminerades när de blev gravida - ärendet nu i hovrätten

Hovrätten i Vasa
Hovrätten i Vasa Bild: YLE/ Sandra Snellman Vasa hovrätt,vasa hovrätten

De tre diskriminerade sjukskötarna som inte fick förnyade arbetsavtal när de blev gravida strider nu för sin sak i Vasa hovrätt. Vasa sjukvårdsdistrikt hävdar att det inte fanns behov av mera arbete.

I fjol dömdes Vasa sjuksvårdsdistrikt i tingsrätten till att ersätta tre sjukskötare ekonomiskt. De tre kvinnorna var alla anställda på visstidskontrakt och arbetade på Vasa centralsjukhus.

Enligt sjukskötarna dök alltid nya avtal upp per automatik. Efter att var och en av de tre sjukskötarna meddelade att de var gravida slutade deras avtal att förnyas. Detta ägde rum åren 2011 och 2012.

Sjukhuset: Behövdes inte fler visstidare

Sjukvårdsdistriktet överklagade domen till hovrätten, där rättegången inleddes i går. Sjukvårdsdistriktet hävdar i korthet att det inte var fråga om diskriminering, utan att behovet av visstidsanställda var täckt.

Advokat Christian Näsman representerar två av sjukskötarna. Han anser att det är motstridigt att sjukvårdsdistriktet har valt att gå vidare med ärendet.

- Jag är något förvånad över att vi är här. I alla andra diskussioner vill man betona sjukvårdsdistriktets betydelse och behovet av sjukhuset, och att behovet av det växer. I den här rättegången påstår man motsatsen, säger Christian Nästman

Berättade att de var gravida i ett tidigt skede

Under rättegångens första dag hördes de tre sjukskötarna. Deras berättelser påminner mycket om varandra. Nya tidsbundna avtal har kommit via den interna posten per automatik. En av sjukskötarna säger att man alltid sagt att det nog dyker upp mera jobb, eller att sjukskötaren i fråga så att säga "tillhör inredningen".

De berättar också att de lät både avdelningskötaren och överskötaren veta om att de var gravida väldigt tidigt. Detta för barnets säkerhet, eftersom vissa arbetsuppgifter inte kan genomföras om man är gravid.

Som svar på varför avtalen inte förnyades fick sjukskötarna höra att det inte fanns jobb. Samtidigt berättar en av sjukskötarna att personer som har anställts efter henne fick förnyade avtal. Det är även ett av de svarandes huvudargument i rättegången.

Försvaret hävdar att nya tjänster lediganslogs

Under måndagen gick rätten även igenom de skriftliga bevis som båda parter hade. Den största delen av bevisen var statistik över personalbehovet under åren 2011-2012.

Sjukvårdsdistriktet hävdar att man behovet var täckt och att det inte skulle ha funnits en fortsättning på de tre sjukskötarnas avtal. Enligt sjukskötarna har flera nya tjänster lediganslagits i media även efter att deras avtal tog slut.

- Egentligen har vi inte fått reda på några nya saker här, utan vi följer nog samma mönster som i tingsrätten, säger Näsman.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten