Hoppa till huvudinnehåll

Trump slår experter med häpnad - "Trotsar retorikens lagar"

Donald Trump och Hillary Clinton efter den första direktsända tv-debatten 26.9.2016
Donald Trump och Hillary Clinton efter den första direktsända tv-debatten 26.9.2016 Bild: EPA/Andrew Gombert Donald Trump,Hillary Clinton

Nästan två tredjedelar av tittarna ansåg att Hillary Clinton vann nattens första tv-debatt mellan presidentkandidaterna i USA, visar nyhetskanalen CNN:s opinionsmätning.

Donald Trump var sitt vanliga självsäkra jag då han mötte pressen efter valdebatten, och utropade sig själv till segrare.

Jag tycker vi vann. Kvällen var mycket fin. Alla opinionsmätningar pekar uppåt.― Donald Trump

Men tittarna var inte av samma åsikt. Enligt en opinionsundersökning som nyhetskanalen CNN gjorde tillsammans med opinionsinstitutet ORC efter debatten ansåg 62 procent av tittarna demokraternas Hillary Clinton avgick med segern. Bara 27 procent ansåg att republikanen Trump var den starkare.

”Han bryter mot retorikens lagar”

Donald Trumps framträdanden fortsätter att göra en häpen, säger de experter på retorik, tal och framträdande som gästade Yles morgon-tv på onsdagen.

- Det är fascinerande hur Trump trotsar alla retorikens lagar genom att till och med ljuga och avbryta, och ändå har han ganska många amerikaner bakom sig, säger kommunikationsexperten Katleena Kortesuo.

Fackboksförfattaren Risto Uimonen säger att Trumps linje helt enkelt är att vara Trump.

- Trump byter åsikt beroende på publiken. Det gör hans framgång så häpnadsväckande. Ett sådant fenomen har vi inte haft tidigare.

Som Aho mot Halonen

I en tid där sakkunskap borde vara ett trumf dominerar Trump diskussionen med pladder och skämt, och genom att vara en showman, säger Risto Uimonen. Enligt honom sprudlade Trump av energi. Professorn i talkommunikation vid Tammerfors universitet Pekka Isotalus är inne på samma linje.

- Trumps kommunikation är spontan. Han verkar mera äkta. Clinton klarar inte av sådant. Vi hade ett lite liknande upplägg i Finland då Esko Aho mötte Tarja Halonen. Aho anklagades för att ha en yta av teflon, medan Halonen ansågs vara mera äkta.

pekka isotalus,
Pekka Isotalus pekka isotalus, Bild: Privat pekka isotalus

Trump försökte också vända det att Clinton var väl förberedd till hennes nackdel, säger Isotalus. Han påminner också om att det var en amerikansk tv-debatt som kan kännas främmande för finländare.

- Man går till direkt attack mot den andra, försvarar sig och främhäver sig själv, beskriver Isotalus.

Enligt experterna lade Trump band på sig själv under debatten, och undvek att svara på direkta frågor. Clinton lyckades ändå få honom ur balans och störa honom, och fick på så sätt övertaget.

Två tv-sända valdebatter till väntar i USA. Enligt experterna lönar det sig under dem att notera vem som tar mera tid i diskussionen, vem som talar på den andra och vem som bättre lyckas försvara sig.

Analytiker säger att rädslan för att Trump ska vinna har minskat på marknaden.

Artikeln är baserad på två av Yle Uutisets artiklar. Dem hittar du här och här.

Det amerikanska presidentvalet 2016