Hoppa till huvudinnehåll

WHO: Miljoner dör av luftföroreningar

Mopedister i Vietnamns huvudstad Hanoi den 7 mars 2016.
Mopedister i Vietnamns huvudstad Hanoi den 7 mars 2016. Mopedister i Vietnamns huvudstad Hanoi den 7 mars 2016. Bild: EPA/LUONG THAI LINH Luftföroreningar,Vietnam,Hanoi

Över 90 procent av världens befolkning andas dålig luft, enligt en ny rapport från Världshälsoorganisationen WHO. Varje år dör över sex miljoner människor i sjukdomar som kan kopplas till luftföroreningar.

Kina är det land där flest människor dör av luftföroreningar. Enligt WHO dog över en miljon kineser i sjukdomar relaterade till luftföroreningar år 2012. I Indien dog åtminstone 600 000 människor av luftföroreningsskäl under samma år. I Ryssland låg motsvarande dödssiffra på 140 000.

Enligt den färska WHO-rapporten dör flest människor av luftföroreningar i Sydostasien och västra Stillahavs området - i Kina, Malaysia och Vietnam.

- Forskarna förvånades av att luftföroreningarna var såpass allvarliga - inte bara i storstäderna - utan också på landsbygden i exempelvis Kina, sade Gavin Shaddick som ledde det internationella forskarteamet.

Östra Europa ligger illa till

I förhållande till befolkningsmängden visar WHO:s statistik att dödsfallen relaterade till luftföroreningar är flest i Ukraina och andra forna sovjetstater, Ryssland och östra Europa. Omodern, tung industri utpekas som boven där.

I västra Europa är situationen värst i Tyskland.

WHO efterlyser krafttag för att minska luftföroreningarna. Kanada, Skandinavien och Frankrike får tack av forskarna för de ansträngningar som gjorts för att minska föroreningarna.

En pekingbo med ansiktsmask intill en skulptur i Peking 13.4.2016
En pekingbo med ansiktsmask intill en skulptur i Peking 13.4.2016 Bild: EPA/WU HONG Luftföroreningar,Kina,Peking

Enligt WHO hjälper inte de varningssystem kring luftföroreningar som exempelvis används i Kina speciellt mycket. Att stanna inomhus när föroreningarna är som värst eller att använda ansiktsskydd är ineffektivt.

Istället borde man minska antalet fordon på vägarna, förbättra avfallshanteringen och se till att människor i fattigare länder inte använder så mycket träkol för sin matlagning.

WHO:s studie om världens luftkvalitet fokuserade kring partiklar som är mindre än 2,5 mikrometer, PM2,5. Partiklarna innehåller exempelvis sulfat och sot som kan tränga djupt in i lungorna eller i hjärt-kärlsystemet.

Data samlades in från över 3 000 platser på jorden.

Läs också