Hoppa till huvudinnehåll

Chris Froomes kyliga pik: ”Wadas dispens kan användas fel”

Chris Froome vet att han är på väg mot en ny seger på Tour de France.
Kastar Chris Froome sten i glashus? Arkivbild. Chris Froome vet att han är på väg mot en ny seger på Tour de France. Bild: All Over Press Chris Froome

Cyklisten Chis Froome har fått förklara varför han använt förbjudna mediciner med dispens av Wada. Svaret – en dänga till alla som missbrukar tillståndet – tolkas som en pik till kollegan Bradley Wiggins.

Froome är en av de idrottare som avslöjades ha använt sig av förbjudna mediciner med dispens av Wada. Britten har fått tillstånd att använda bland annat astmamediciner.

Enligt Froome har han ändå alltid varit öppen med sin sjukdom och den medicin som han tvingas ta för att kunna idrotta på grund av den. Han säger att det som den ryska hackergruppen nu uppdagat inte är något nytt.

Istället fokuserade Froome på att kritisera de som faktiskt missbrukar tillståndet.

– Det är klart att dispensen kan användas fel. UCI och Wada borde absolut ta tag i det, sade Froome till media enligt sajten kestävyysurheilu.com.

– Jag har aldrig tänkt på att bryta reglerna. Idrottare måste ansvara för sig själv, fortsätter han.

Enligt cyklingsexperter riktade Froome svaret till Bradley Wiggins, som fick dispens under stortävlingar. Rivalerna har länge haft ett kyligt förhållande.

Enligt den data som uppdagats har ändå också Froome själv fått dispens att använda astmamedicinen under Tour de Romande-loppet. Froomes ansökan behandlades då snabbare än vanligt.