Hoppa till huvudinnehåll

Danmark: Gränskontrollerna avskaffas knappast i höst

De nordiska statsministrarna på möte på Åland i september 2016.
De nordiska statsministrarna på möte på Åland i september 2016. Bild: /All Over Press ranghildur arnljotsdottir,Lars Løkke Rasmussen,Juha Sipilä,Erna Solberg,Stefan Löfven

Det är ett bakslag för det nordiska samarbetet att man var tvungen att återinföra gränskontroller mellan länderna i och med den omfattande migrationen ifjol. Det sade de nordiska statsministrarna efter sitt möte på Åland i dag. Frågan är nu vad som händer i november, när det är tänkt att gränskontrollerna avskaffas.

- Det är knappast realistiskt att tänka sig att kontrollerna mellan Danmark och Sverige avskaffas senare i höst, sade Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen vid presskonferensen efter det informella mötet.

Både han och Sveriges statsminister Stefan Löfven sade att Norden inte får råka i samma läge som ifjol, när invandringen skedde under kaotiska former.

Lars Løkke Rasmussen underströk att det var ett bakslag för det nordiska samarbetet att man införde gränskontrollerna ifjol. Enligt Løkke Rasmussen var det ändå något man var tvungen att göra, för att hantera läget.

Alla de nordiska statsministrarna ansåg att det centrala nu är att EU skärper kontrollen över unionens yttre gränser.

- Dessutom måste man komma åt grundorsakerna till att så många människor flyr sina hemländer, de problemen har inte försvunnit någonstans, sade Finlands statsminister Juha Sipilä.

Sverige öppnar för dialog med Ryssland

Finland och Sverige har haft olika linjer då det gäller en dialog med Ryssland och den svensk-ryska relationen har varit kylig ända sedan annekteringen av Krim. Några officiella diplomatiska relationer mellan den svenska och den ryska statsledningen har inte funnits på flera år.

I samband med president Niinistös Gullranda-samtal i somras uppstod också en debatt, där den svenska oppositionspolitikern Karin Enström, som är utrikespolitisk talesperson för Moderaterna, indirekt kritiserade Finland för att bjuda in Rysslands president Putin.

Efter det har statsminister Stefan Löfven öppnat för att Sverige kunde återuppta någon form av dialog med Ryssland. Yle Nyheter frågade honom under mötet på Åland, vad det innebär i praktiken.

- Vi behöver dialogen i olika forum, EU-Ryssland är viktigt, men också vi nordiska länder. Den finländska presidenten träffar den ryska presidenten och det är ett viktigt forum naturligtvis. Och det gäller att hitta alla olika möjligheter till ökad dialog som leder till minskad spänning.

Handlar det om att eventuellt bjuda in ryska ledare till Sverige?

- Vi har inte konkretiserat det på något sätt men vi säger att vi vill ha en bra dialog också med den politiska ledningen i Ryssland. Det är helt nödvändigt. Det är vår granne också och vi har en skyldighet sammantaget att fundera hur vi minskar spänningen och ökar tryggheten för medborgarna som finns i det här området, säger Löfven.

"Natosamarbete inget vi spekulerar i"

I helgen sade Natos vice generalsekreterare att Finland kunde få stöd av Nato vid en eventuell kris kring Östersjön.

Det här ville statsministrarna inte ta ställning till, vare sig de som representerar medlemsländer i Nato eller de som står utanför.

- Vi har ett gott samarbete både mellan Sverige och Finland och med Nato. Men jag spekulerar inte i eventuella framtida scenarier, sade Löfven.

Han fick medhåll av de övriga nordiska kollegerna.

Danmarks statsminister ansåg ändå att det var bra att Sverige och Finland, som inte är medlemmar i Nato, deltog i försvarspaktens möte i Warszawa nyligen. Han underströk i alla fall att de nordiska länderna är i olika lägen, beroende på om de är militärt allierade eller inte.

På det informella nordiska statsministermötet på Åland diskuterades också bland annat miljöfrågor, Storbritanniens utträde ur EU, samt ekonomi och olika sätt att främja Nordens ställning som den mest integrerade regionen i världen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes