Hoppa till huvudinnehåll

Elon Musk: Till Mars med start 2022

Elon Musk, vd för SpaceX
Elon Musk, vd för SpaceX Bild: EPA/PAUL BUCK elon musk

Elon Musk, den amerikanska miljardären, känd för Teslabilarna och raketföretaget SpaceX, vill skicka iväg en bemannad expedition till Mars med start år 2022.

Musk berättade om sina planer på en konferens för rymdbranschen i Mexiko helt nyligen.

Som Musk ser det står vi nu vid ett vägskäl. Med andra ord, vi har två vägar att välja mellan: väg ett, där vi blir kvar på jorden och väntar på det “extinction event”, den utrotning som i värsta fall är på kommande, eller väg två: att bli en rymdfarande civilisation, en flerplanets-civilisation.

Interplanetär buss

För att uppnå det här, för att ta oss till Mars, presenterade Musk sina planer för ett nytt avfyrnings- och transportskeppssystem, med återanvändbara bärraketer i stil med Falcon 9, som SpaceX redan har i användning, bara mycket mycket större.

Bärraketen med den så kallade “interplanetära modulen” högst uppe skulle tillsammans vara dubbelt så lång som två Boeing 747:or, eller jumbojetar. Den interplanetära modulen, alltså passagerarutrymmet, skulle ha kapacitet för hundra passagerare.

Rymdskepp på väg till Mars.
Rymdskepp på väg till Mars. rymden -- kolonisation,Mars (planeter),SpaceX

Liknande moduler skulle lämnas kvar i omloppsbana runt jorden, och de skulle fungera som service- och transitpunkter för trafiken mellan jorden och Mars.

Musk berättade också om sin idé för bränsleproduktion på Mars; man skulle tillverka bränsle av det vatten och den koldioxid som man vet att finns där.

Hisnande dyrt

I teorin skulle allt det här vara möjligt att genomföra om man kunde lösa en kritisk detalj i det hela: pengarna. Musk beräknar att det just nu kostar tio miljarder dollar att skicka en människa till Mars. Med den masstransport som nu planeras tänker Musk sig att man skulle få ned kostnaden till ynka hundra tusen dollar per person.

Men det ändrar inte på det faktum att det krävs hårresande stora investeringar för att få igång projektet. Och varifrån de pengarna skulle komma, det preciserade Musk inte.

NASA har också hunnit kommentera det här, de välkomnar Musks planer, som de säger i ett pressmeddelande så “applåderar” de åt var och en som vill “vara med om att ta nästa stora steg”, i Neil Armstrongs anda alltså, och arbeta för en bemannad expedition till Mars och i slutänden att etablera en permanent närvaro där.

“Det här kommer att kräva samarbete mellan de bästa och smartaste hjärnorna från både den statliga och den privata rymdsektorn” påpekar de också.

En ny rymdkapplöpning?

NASA har ju helt egna planer på att åka till Mars, och helt nyligen godkände den amerikanska kongressen en check på 19,5 miljarder dollar för att fortsätta arbeta på en plan att sätta amerikanska stövlar på den Röda planeten. Kongressen vill att NASA i gengäld nu ska binda sig till att skicka iväg en expedition till Mars inom de kommande tjugofem åren.

Fast om tjugofem år har Elon Musk och grabbarna från SpaceX ju redan varit där i femton år, om allt går som Musk vill. Men det gör det ju sällan för någon, inte ens för Musk, och den som tror på en regelrätt tävling mellan Musks SpaceX och NASA blir nog besviken. Det är ett så gigantiskt projekt trots allt, att det kommer att kräva samarbete mellan den privata sektorn och NASA, inte en tävling.

Sedan är det ju en helt annan sak vad som händer då kinesernaoch ryssarnapå allvar ger sig in i leken. Bägge länder har ju åtminstone talat om att det snart skulle vara dags att åka i väg.

Nästa "giant leap"

Och det kanske vore så dags för ett nytt internationellt “space race” nu när vi närmar oss femtioårsjubiléet för segern i det förra racet. Det som amerikanerna vann då Neil Armstrong tog sitt jättekliv för mänskligheten.

Men den här gången så är meningen att inte bara göra ett snabbt besök, utan att bli kvar där ute för gott. Antingen det eller att gå under, om man får tro Elon Musk.

Nyligen publicerat - Vetenskap