Hoppa till huvudinnehåll

Föräldrarna oroliga över att Esbotillägget kan försvinna

Cia Sandström med Elisia och Peggy Kusénius med Pollyanna.
Samtalsämnet på babykaféet i Sökö kapell var stadens planer att spara på service för barnfamiljer. Cia Sandström (till vänster) och Peggy Kusénius fick höra om planerna av de andra mammorna. Cia Sandström med Elisia och Peggy Kusénius med Pollyanna. Bild: Yle/Mira Myllyniemi peggy kusénius

Esboföräldrarna Cia Sandström och Peggy Kusénius vill stanna hemma medan döttrarna ännu är små. Men om Esbo drar in det kommunala tillägget till hemvårdsstödet kommer de troligen inte att kunna göra det.

Bildningssektorn i Esbo måste spara 8,6 miljoner euro på den finska utbildningen och småbarnsfostran och 900 000 euro på den svenska. Det här för att hållas inom budgetramen som föreslås för sektorn för 2017.

Jag har haft den bilden att Esbo alltid har jobbat för att barnen ska ha det bra.― Peggy Kusénius

Ett av förslagen är att minska på det så kallade Esbotillägget till hemvårdsstödet, eller till och med dra in det helt och hållet. I dag är tillägget 200 euro.

Det här är något som mammorna på babykaféet i Sökö kapell inte kan förstå.

Peggy Kusénius med dottern Pollyanna.
Peggy Kusénius vill helst stanna hemma med Pollyanna en längre tid. Peggy Kusénius med dottern Pollyanna. Bild: Yle/Mira Myllyniemi peggy kusénius

- Man blir nog lite till sig och lite upprörd, för det var inte alls det man hade tänkt sig att skulle ske. Jag har haft den bilden att Esbo alltid har jobbat för att barnen ska ha det bra, säger Peggy Kusénius.

Det känns ganska hemskt att man inte ens har det alternativet.― Peggy Kusénius

Att stanna hemma kanske inte längre ett möjligt alternativ

Hon har tänkt vara hemma med sin dotter en längre tid, men ifall Esbotillägget minskar eller dras in måste hon ändra sina planer.

- Om det ser ut så här, så är det att bli hemma kanske inte alls ett alternativ att fundera över, utan då måste man gå på jobb och sätta barnet på daghem. Och det känns ganska hemskt att man inte ens har det alternativet, säger Kusénius.

Nu sparas det på helt fel ställen.― Cia Sandström
Cia Sandström med dottern Elisia.
Cia Sandström med dottern Elicia. Cia Sandström med dottern Elisia. Bild: Yle/Mira Myllyniemi cia sandström

Också Cia Sandström är upprörd över planerna att minska eller dra in Esbotillägget.

- Jag tycker att det är bedrövligt att dra in sådana tillägg som enligt mig inte är stora tillägg för en kommun. Nu sparas det på helt fel ställen, på barn som är viktiga och som behöver sina föräldrar.

Det kan hända att jag måste börja jobba tidigare och då får hon gå på dagis.― Cia Sandström

Också hon har planerat stanna hemma med sin dotter så länge som möjligt.

- Det kan hända att jag måste börja jobba tidigare och då får hon gå på dagis som i sin tur kostar mera, säger Sandström.

Staden kan spara på både eftis och skolgångsbiträden

Finska utbildnings- och dagvårdsnämnden i Esbo behandlar budgeten för 2017 på onsdag, och nämnden svenska rum på torsdag.

På listan över möjliga sparåtgärder finns förutom Esbotillägget också begränsning av den subjektiva rätten till dagvård, större gruppstorlekar i skolan, färre skolgångsbiträden, begränsning av eftermiddagsverksamheten till ettorna eller indragning av hela eftermiddagsverksamheten.