Hoppa till huvudinnehåll

Förhandlingarna om ändrat arbetslöshetsunderstöd fortsätter

En hammare på en låda spik
En hammare på en låda spik Bild: All Over Press arbetslöshet,sysselsättningspolitik,utkomststöd,sociala förmåner

Arbetsgruppen som grunnar på hur det inkomstrelaterade arbetslöshetsunderstödet kunde bli mer sporrande fortsätter sitt arbete. Det här trots att tidsfristen närmar sig och trots att utsikterna enligt dem som deltar i förhandlingarna inte är de bästa möjliga.

Fackcentralen FFC:s ordförande Jarkko Eloranta sade i förmiddags att diskussionerna nu hänger på en skör tråd med att man fortsätter jobbet, trots det utmanande läget.

Det ser varken lätt eller bra ut just nu, sade Eloranta.

Arbetsgruppen träffade regeringens representanter i dag och efter det meddelade man alltså att förhandlingarna fortsätter åtminstone tills tidsfristen löper ut i slutet av september, alltså om några dagar.

På presskonferens i förmiddags sade Eloranta enligt STT att man bedömer läget någon gång näst vecka.

Regeringens idé

I arbetsgruppen sitter representanter för både arbetsgivarna och arbetstagarna.

Det var regeringen som i samband med budgetförhandlingarna föreslog att frågan ska tas upp tillsammans. Idén var att marknadsparterna skulle komma med förslag om bland annat hur det inomstrelaterade arbetslöshetsskyddet kunde bli mer sporrande.

Regeringens mål har varit att skapa 10 000 nya jobb med hjälp av de idéer som arbetsgruppen ska ta fram.

Olli Rehn: Många svåra frågor

Näringsminister Olli Rehn (C) konstaterar att det finns många svåra frågor och att arbetet fortsätter för att hitta en lösning som alla kan dela. Han vill inte kommentera frågan om hur lätt det kommer att vara, men tror att det är möjligt att hitta sådana åtgärder som kan hjälpa till att nå målet att skapa 110 000 nya jobb.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes