Hoppa till huvudinnehåll

"Försöker leva rikt utan pengar"

Barnteckning på kylskåpet
Det här är en berättelse om arbetslöshet. Barnteckning på kylskåpet Bild: Yle/Anna Savonius brnskydd

Vi är en fem personers familj utan några extra pengar, men vi försöker lösa det på olika sätt och ser det fina i det lilla istället.

Det här är en av berättelserna om arbetslöshet som har kommit in till Svenska Yle.

Vi är en familj med tre barn på tre, fyra och nio år. Min man lever på arbetsstipendium och jag är vuxenstuderande med arbetslöshetsersättning som inkomst.

Jag studerar i annan stad och pendlar mellan skola och hemmet varje vecka. Det blir 200 kilometer per dag.

Vi bor i ett egnahemshus och har valt att lägga upp lånet på 40 år för att kunna betala lån, andra räkningar och en del mat per månad.

Utan odlingen skulle vi inte på långa vägar ha råd att äta så hälsosamt som vi nu gör.

Eftersom vi har det relativt knapert med inkomster köper vi alla kläder på loppis, även bruksföremål och liknande.

Vi har däremot sparat ihop till en stor frysbox för att ha möjlighet att frysa ner mat i större mängd. Jag har även en odlingslott på 450 kvadratmeter där jag odlar en stor del av vår mat.

Vi äter alltså mycket egenodlat. Det har verkligen underlättat vår vardag då vi inte längre är beroende av dyra råvaror. Utan odlingen skulle vi inte på långa vägar ha råd att äta så hälsosamt som vi nu gör.

Jag hoppas förstås att jag ska hitta ett arbete som motsvarar min utbildning. Om inget annat dyker upp kommer jag att satsa på ett eget litet företag.

Jag är idag 31 år och har aldrig haft ett arbete eftersom jag varit studerande i många omgångar, arbetslös samt föräldra- och vårdledig.

Jag har aldrig längat efter en tjock plånbok. Jag är hellre rik på egenodlad mat och har lyckliga barn som får växa upp med att se det vackra i det lilla, istället för en slit- och slängkultur.

Jag kan bara prata för mig själv, men anser att det bättre att acceptera situationen och göra det bästa av den istället för att titta avundsjukt på de rika, trots att det ibland är tungt att inte ha råd med egentligen någonting, men att vara rik betyder inte att vara lycklig, inte heller vice versa.


I Finland finns för tillfället drygt 340 000 arbetslösa personer. Svenska Yle vill lyfta fram människorna bakom den här siffran och samlar in era berättelser om arbetslöshet. Det här är en av de berättelserna.