Hoppa till huvudinnehåll

"Kämpade vidare trots motgångarna"

Man med dator skriver på ett anteckningsblock.
Det här är en berättelse om arbetslöshet. Man med dator skriver på ett anteckningsblock. Bild: Pixabay Jobb (musikstycke),startupföretag,företag,arbete,pennor,Anteckningar

Jag var arbetslös en kortare tid och blev så nedslagen av de låga arbetslöshetsersättningarna. De var så låga eftersom jag i arbetets slutskede jobbade deltid för att med alla medel förlänga arbetsmöjligheterna.

Det här är en av berättelserna om arbetslöshet som har kommit in till Svenska Yle.

Under arbetslöshetsperioden sökte jag närmare 30 jobb och fick inga svar. Antagligen var jag överkvalificerad till en del jobb jag sökte. Till andra jobb hade jag alldeles fel utbildning för att verka seriös.

Startpeng till eget företag var också uteslutet, eftersom företaget redan fanns i en pytteliten skala under de sista åren som löneanställd. Dessutom bråkade TE-centralen om mina möjliga arbetslöshetsersättningar på grund av företaget.

Satsade allt på företaget och nådde upp till arbetslöshetsersättningens nivå.

Hur många blanketter och bevis jag än sände in så kom nya krav på bevis att företagandet var ekonomiskt obetydligt. Orättvisorna med att bli utan lönearbete, att inte duga på arbetsmarknaden och att inte få stöd för företagande, gjorde mig så förbannad att jag i ilskan skrev till TE-centralen och facket att jag inte vill ha några stöd alls, inte ens de lagstadgade minimistöden. Ingenting!

Jag bad om ett litet privat lån av mina föräldrar och diskuterade med min hustru huruvida vi sku klara oss med hennes minimilön, det lilla lånet och företagets några tilläggseuron.

Jag har svårt att förstå medelklassens missnöje med sina höga löner.

Jag satsade sedan alla kort på företaget och lyckades få upp omsättningen med 100% på ett år och nå upp till arbetslöshetsersättningens nivå i vinst inom ungefär samma tidsram.

Alla mentorer och förståsigpåare försökte få mig att dra i bromsarna, eftersom företagets vinst var på samma nivå som arbetslöshetsersättningen, men jag valde att kämpa vidare. Idag har jag en lön som är ungefär på samma nivå som under lönearbetets glansdagar inom en lågbetald bransch och är nöjd.

Jag har svårt att förstå medelklassens missnöje med sina höga löner och har inte mycket förståelse för fackens försök att skapa konsensus kring höga medelklasslöner. Vi klarar oss garanterat på mindre än 3000€ och idéerna om att folk vill vara arbetslösa är en bluff.

De som väljer att gå utan jobb är med stor sannolikhet i behov av terapi eller annat psykologiskt eller socialt stöd. Så var det också för mig i anslutning till en tidigare arbetslöshet direkt efter studietiden.

Vi måste byta fokus från lönenivåerna och kritiken angående arbetslöshetsersättningen. Det vi ska tala om och stöda är att må bra.I Finland finns för tillfället drygt 340 000 arbetslösa personer. Svenska Yle vill lyfta fram människorna bakom den här siffran och samlar in era berättelser om arbetslöshet. Det här är en av de berättelserna.

Är du själv arbetslös?

Om du är eller varit arbetslös så har du en helt egen berättelse. Du får väldigt gärna dela den med oss. Och det kan du göra helt anonymt. Om du vill att redaktionen eventuellt kontaktar dig en för vidare diskussion och intervju kan du lämna dina kontaktuppgifter.

Vi kommer uppmärksamma en del av berättelserna senare i veckan här på Yle Vega.