Hoppa till huvudinnehåll

Pixnekliniken läggs ner

Pixnekliniken i Malax.
Pixnekliniken i Malax läggs ner. Pixnekliniken i Malax. Bild: Yle/Anna Ruda pixnekliniken,Malax

Pixnekliniken i Malax läggs ner vid årsskiftet. Det beslöt Kårkulla samkommunsstyrelse vid sitt möte på onsdag. - Ett förhastat beslut, anser politiker. Fullmäktige behandlar frågan den 12 oktober.

Kårkullas ordförande Veronica Hertzberg uppger för Yle Nyheter att beslutet fattades helt enligt beredningen och var enhälligt.

- De ekonomiska förutsättningarna finns inte. Vi har ett ansvar gentemot våra medlemskommuner att se till att de inte får en större börda att bära på, säger Hertzberg.

Under verksamhetsåren 2015 och 2016 har Pixnekliniken gått på förlust. Underskottet var 66 142 euro i fjol och förväntas bli nästan 134 000 euro i år.

Enligt Hertzberg skickade Kårkulla samkommun ut en intresseförfrågan till kommunerna om fortsatt verksamhet, men endast få svarade på den.

– De kommuner som svarade tycker att det är viktigt att Pixne skulle fortsätta, men få är ändå beredda att betala mera eller förbinda sig till någonting mera, säger Hertzberg.

Hoppades på nådatid

Anne Salovaara-Kero som är regionkoordinator på föreningen Fri från Narkotika är inte överraskad över beslutet.

Hon hade ändå hoppats på någon form av nådatid för att man ska hinna komma igång med motsvarande verksamhet i annan regi.

- Det här kommer nu med så tight tidtabell att vi inte hinner ordna ersättande vård. Att få något som kunde köra igång i januari kommer nog att vara svårt, säger Salovaara-Kero.

- Efter jul och nyår kommer det att finnas människor som behöver vård. Där skulle det vara önskvärt att det kunde finnas en övergångsperiod där vi har möjlighet att utveckla något i regionerna och för Svenskfinland, säger Anne Salovaara-Kero.

"Förhastat beslut"

Det var ett förhastat beslut också med tanke på den kommande social och hälsovårdsreformen, anser Thomas Öhman (Sfp), ordförande för social och hälsovårdsnämnden i Vasa.

- Jag och många andra hade hoppats att Kårkulla kunde ha väntat med beslutet så att vi hade fått mera tid att göra upp planer, om vi ska göra något eget i Österbotten eller hur vi ska göra det, säger Öhman.

Orsaken till nedläggningen är att många av Kårkullas medlemskommuner meddelat att de slutar betala en årlig medlemsavgift för kliniken, i stället vill man bara betala för användning.

Vörå och Närpes vill fortsätta

Kårkulla skickade i september ut brev till medlemskommunerna där de ville veta om kommunerna kan tänka sig att återgå till ett system med årsavgifter. Vörå och Närpes har signalerat att de är redo att göra det.

För Vasas del gällde frågan en höjning av avgiften. Men frågan kom onödigt sent, anser Thomas Öhman. Social och hälsovårdsnämnden hade redan behandlat Kårkullas budgetförslag i augusti.

Pixnekliniken är den enda instansen som ger missbrukarvård på svenska i Finland.

-Det är beklagligt, för i Vasa har vi ingen annan möjlighet än att skicka klienterna till Pixne för att få vård på svenska, säger Thomas Öhman.

Kårkullas fullmäktige sammanträder 12 oktober för att ta ställning till styrelsens förslag. Förslaget går ut på att avveckla missbrukarvården vid Pixnekliniken vid årsskiftet.

Det innebär att framtiden för missbrukarvården på svenska i Finland är öppen.

– Sen måste vi i Svenskfinland fundera på vad vi gör med missbrukarvård på svenska och jag hoppas att vi kommer på en lösning och hittar på något nytt och fungerande, säger Kårkullas styrelseordförande Veronica Hertzberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten